avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocatul are datoria de a citi hotărârea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocatul are datoria de a citi hotărârea judecătorească după ce este dată?

Buna ziua,

Dupa ultima infatisare la tribunal in cadrul unui proces, hotarea a ramas in pronuntare. Seara, solutia a fost postata, pe scurt, pe portalul judecatoriei. A fost favorabila partial mie, ceea ce am si dorit.

Peste cateva zile a trebuit sa plec din oras pentru cateva luni. Hotararea judecatoareasca fiind data, nu imi mai faceam probleme, doar daca cealalta parte facea apel in 30 zile, ceea ce nu s-a petrecut.

Cand am revenit in oras si am citi copia cu hotarea care venise de la judecatorie, am sesizat un pragraf care lasa, de fapt, situatia in coade de peste si nu rezolva ceea ce doream de fapt.

Fiind plecata, nu am putut folosi cele 30 de zile de a face recurs, desi daca as fi stiut de aceasta situatie, m-as fi intors in oras sau as fi vorbit cu avocatul sa ceara recurs.

Intrebarea mea este: in afara de copiile pe care le primesc cele 2 parti implicate in proces, este depusa si la dosar o copie cu hotararea judecatoreasca? Sau numai cele 2 parti primesc acasa hotararea?

Daca o copie este depusa la dosar odata cu trimiterea celor 2 copii catre cele 2 partie, atunci era datoria avocatului sa se informeze care este solutia integrala (nu sa se multumeasca cu paragraful scris pe scurt in portalul judecatoriei)?

Am senzatia ca avocatul a fost delasator, altfel ar fi putut sesiza el acel paragraf din hotarare si m-ar fi anuntat sa depunem recurs, chiar daca eram plecata din localitate. Sau el trebuie sa astepte sa citeasca copia dupa hotare pe care o primesc eu?

Daca era datoria lui, atunci ce pot face (referitor la avocat)?

In aceasta situatie, pierzand perioada de recurs, ar trebui sa deschid un nou proces.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu am acuzat avocatul. In ipoteza platii in avans pentru parcurgerea si a caii ordinare de atac, in speta respectiva nici nu se punea problema declararii apelului pentru ca dispozitivul satisfacea ambele parti, ci eventual - daca a fost platit si pentru apel - conoscand dispozitivul si considerentele hotararii, avea datoria sa formuleze cerere pentru lamurirea aplicarii dispozitivului, caci numai el ca avocat putea sesiza o inadvertenta. Este adevarat ca acceptand plata in avans si pentru calea sau caile de atac, onorariul perceput este mai mic decat pentru fiecare faza procesuala in parte, insa, asa cred, avocatul respectiv vazand dispozitivul hotararii care implineau cerintele partilor, a avut siguranta ca nicio parte nu va declara apel. De aici si dezinteresul. Mai mult cunoscand ca la noi redactarea si comunicarea unei hotarari poate dura cateva luni, plus o luna de la comunicare. era timp destul pentru declararea unui apel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cale de atac ContSters154162 ContSters154162 O decizie civila irevocabila, pronuntata de catre Curtea de Apel dupa judecarea unui recurs intr-un litigiu de munca, si prin care se obliga societatea parata ... (vezi toată discuția)
Cerere lamurire & completare vs termen cale de atac JohnJohn JohnJohn Situatie: Partea (nemultumita de sentinta) depune cerere de lamurire si completare a acesteia. Intre timp, termenul de exercitare a caii de atac curge, iar ... (vezi toată discuția)
Instanta respinge cererea de chemare in judecata, insa se pronunta doar pe un capat de cerere geo-vem geo-vem Am avut doua capete de cerere la un fond contencios si instanta nu sa pronuntat decat pe unul singur respingandumi cererea ,iar pe al doilea nici un cuvant ... (vezi toată discuția)