avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ce drepturi are un salariat în urma unui accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ce drepturi are un salariat în urma unui accident de muncă și care sunt pașii de urmat?

Pe parcursul desfasurarii unui curs de perfectionare, in alta localitate decat cea de domiciliu, desi programul cursului stabilit oficial prevedea 2 zile de cursuri efectiv, in una din zile se organizeaza o excursie care se sfarseste cu un accident colectiv cu un nr de victime, fara decese. La intoarcere in unitate, angajatorul este anuntat de una din victime de cele intamplate si de aici incep amenintarile si presiunile la adresa celui care a anuntat in unitate accidentul de munca. Nu s-a dorit o comunicare dupa accident pt evaluarea pagubelor (nici din partea firmei de formare, nici din partea celor care au organizat participarea la curs); anumite victime au solicitat concediu medical pt ca nu aveau puterea fizica/psihica de munca. Eu, angajat victima, ce drepturi am? Am solicitat, pe cheltuiala mea, diverse investigatii medicale pt a ma asigura ca sunt ok si consult oftalmologic, deoarece în timpul accidentului mi-am pierdut ochelarii de vedere si dureaza pana imi permit sa mi-i fac.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:01, 31 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul trebuia anuntat de indata la ITM de catre organizatorul cursului. Angajatorul acestei firme trebuia sa numeasca o comisie de cercetare eveniment produs la care sa participe reprezentanti ai firmelor care au inregistrat accidentati.
Daca sunt indeplinite conditiile legale pentru accident de munca, ITM avizeaza dosarul de cercetare si firma organizatoare a cursului inregistreaza AM prin completare formular FIAM.
Pentru aviz ITM, ar trebui ca respectivul program de curs, inclusiv excursia sa fie aprobata de angajatorul firmei organizatoare si programul sa se deruleze in timpul programului normal de lucru.
La respectiva instruire a participat, probabil si inspectorul ITM de profil.
Drepturile victimelor AM sunt cele prevazutre de Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului, din Fondul unic national constitutit din contributiile lunare, obligatorii, ale tuturor firmelor, in conditiile legii, ca procent din fondul total de salarii. Fondul este gestionat de catre casa judeteana de pensii.
Multumesc pentru informatii. ITM-ul a fost anuntat de catre angajatorul meu si din cate stim, politia locala din zona in care s-a produs accidentul a deschis dosar de cercetare. Sa inteleg ca trebuie sa solicit angajatorului rambursarea cheltuielilor medicale de pana acum?
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2018
micky02ct, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul face demersurile pentru rambursarea cheltuielilor facute de dvs. in nume propriu de catre CJP.
Mai intai, angajatorul trebuie sa depuna la CJP PV de cercetare AM si formularul FIAM pentru inregistrare AM.
Aceleasi documente angajatorul trebuie sa vi le dea si dvs.
Angajatorul nu ne-a dat niciun document, deci sa iau in calculca nu au anuntat ITM-UL? Cum pot afla daca au inceput demersurile? Nu vreau sa ajung sa concluzionez ca vor sa taraganeze lucrurile, desi asta e sentimentul pe care il am. Sunt investigatii medicale pe care le facem pe cont propriu pt a nu avea surprize si nimeni nu ne intreaba nimic. E oliniste totala la ei.....
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
POPA GHEORGHE a scris:

Evenimentul trebuia anuntat de indata la ITM de catre organizatorul cursului. Angajatorul acestei firme trebuia sa numeasca o comisie de cercetare eveniment produs la care sa participe reprezentanti ai firmelor care au inregistrat accidentati.
Daca sunt indeplinite conditiile legale pentru accident de munca, ITM avizeaza dosarul de cercetare si firma organizatoare a cursului inregistreaza AM prin completare formular FIAM.


Daca este vorba de un accident colectiv (s-au accidentat cel putin 3 persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza) evenimentul va fi cercetat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Sesizati evenimentul,dumneavoastra sau un alt salariat implicat in accident, la ITM-ul pe tretioriul caruia s-a produs evenimentul indiferent de cat timp a trecut de la data producerii acestuia.

Legea 319/2006 modificata
Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:
b) de catre inspectoratele teritoriale de munca, in cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accidente colective, incidente periculoase, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile cu persoane date disparute;
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident de munca Mihai rmn Mihai rmn Am fost lovit de un coleg de munca cu un stivuitor si m- am ales cu o fractura destul de urata ce drepturi am ? (vezi toată discuția)
Accident de munca ?? AlinaMagearu AlinaMagearu Daca esti conducator auto pe tir si in timpul muncii faci infart in timp ce conduci ,si iti monteaza 2 stenturi la inima.(in Italia )..Firma este din Romania ... (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)