avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificatul de moștenitor și partajul. Ce trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificatul de moștenitor și partajul. Ce trebuie făcut în continuare pentru ca fiecare să devina proprietar pe ceea ce a dobândit și să se lămurească cine, ce are de fapt?

S-a realizat succesiunea la notar dupa bunicul meu, bunica fiind in viata si avand doi copii.Bunica a renuntat la succesiune pentru ca totul sa ramana copiilor si sa nu mai existe alte cheltuieli dupa moartea sa.Prin urmare s-au eliberat certificate de mostenitor pt cei doi copii, fiecare avand cota 1/2 pentru ca asa este legal.Dupa aceasta s-a facut partaj la buna intelegere, tot la notar.In urma partajului nu s a mai respectat acea egalitate de 1/2 pentru fiecare.Intrebarea mea este ce calitate are certificatul de mostenitor si ce calitate are partajul?Exista nelamiriri intre cei doi frati deoarece unul dintre ei a pastrat o casa in urma partajului dar crede ca si sora sa are dreptul la ea dat fiind faptul ca in certificatul de mostenitor le revin parti egale din mostenire.Mentionez ca in partaj casa este trecuta doar la unul dintre ei, nu la amandoi.Ce trebuie facut in continuare pt ca fiecare sa devina proprietar pe ceea ce a dobandit si sa se lamureasca pana la urma cine ce are de fapt?
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florentina Vladut , utilizator 14:34, 13 Mai 2018
Certificatul de moștenitor este actul de proprietate al celor doi moștenitori pentru cotele de 1/2.
Actul de partaj este actul de proprietate al fiecăruia care atesta proprietatea exclusivă asupra bunurilor din lotul respectiv.
În practică este cam imposibil ca loturile să fie perfect egale. Și fizic și valoric. De aceea, cand loturile sunt inegale ca valoare, copartasii își achită unii altora sulte.
Partajul la notar se încheie voluntar, ori cum s-au înțeles coproprietarii, care, cum, ce ia. Dacă părțile nu au fost de acord. ..de ce au mai încheiat actul de partaj?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Ei au discutat dinainte.este vorba de o casa la tara, curtea si ceva pamant la camp.in urma partajului sora a luat aproape jumatate din terenul de la camp si jumatate din vatra.Fratele a obtinut restul de pamant, cealalta jumatate a vatrei si casa.Dar este nelamurit in urmatoarea problema: Are si sora sa drept la casa(avand in vedere acel 1/2 din certificat) sau in urma partajului acel certificat e ca si cum nu ar mai avea valoare?Am pus aceasta intrebare deoarece vor sa faca niste lucrari de imbunatatiri la casa si fratele ii pretinde bani sorei lui din cauza acelui certificat de proprietate.considera ca si ea are dreptul la casa.Cine are dreptate si cum putem dovedi asta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
Florentina Vladut, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul de moștenitor nu își pierde din valoare. Este și va rămâne valabil.
Pe acelasi principiu și fratele ar avea dreptul la jumatate din bunurile surorii.
Certificatul de mostenitor este actul de proprietate al cotelor, este actul prin care au devenit coproprietari.
O sa va dau un exemplu...
X și Y pun bani împreună și cumpara jumi juma o casa.
Contractul de vânzare cumpărare este actul de proprietate pe casa al ambilor. Atestă faptul că acea casa aparține în cote de 1/2 lui X si Y. Fiecare are jumătate din toată casa, fără a putea delimita fizic unde e partea fiecaruia
Asa este si certificatul de mostenitor. Stabilește niste cote.

Scopul partajului este încetarea acestei stări de indiviziune, de "la comun"
La partaj, X își ia sufrageria, baia și bucătăria, iar Y își ia doua dormitoare și holul.
X devine proprietar exclusiv pe încăperile lui și după partaj poate dispune singur de ele. Le poate vinde/dona/închiria etc.
La fel si Y.
Dacă încăperile lui X au o valoare mai mare, iar Y dorește sulta, X ii achita o sumă de bani ca diferenta.
Dar sta nu inseamna ca actul inițial este nul. Ci doar ca si-au împărțit bunurile, ca "au făcut curatenie" intre ei.
Adica dupa partaj persoana x a devenit proprietar exclusiv pe casa.poate sa faca orice doreste cu ea iar y nu mai are nicio putere in ceea ce tine de casa?
Da

Alte discuții în legătură

Probleme cu fratii Marbe Marbe Suntem 3 frati in actele unei case dupa moartea parintilor iar eu sunt titular cu resedinta la adresa respectiva,fratii au fiecare casele lor Eu nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor atesta sau nu titlul de proprietate? Ana_Maria_33 Ana_Maria_33 Buna ziua, As dori sa aflu si eu o parere legata de urmatoarea problema. Am obtinut prin mostenire un apartament impreuna cu fratele meu S-a facut o ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ada4dey ada4dey Buna seara, Am si eu o nelamurire: Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)