avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor atesta sau nu titlul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor atesta sau nu titlul de proprietate?

Buna ziua,
As dori sa aflu si eu o parere legata de urmatoarea problema.
Am obtinut prin mostenire un apartament impreuna cu fratele meu
S-a facut o succesiune in baza caruia atat eu si el am obtinut certificatul de mostenitor fiecaruia atribuindu-i-se 1/2 din bunul respectiv.
Ceea ce noi nu am facut ulterior este modificarea contractului casei ,acesta ramanand pe numele defunctului.
Intrebarea mea este urmatoarea:
1.Daca eu il actionez in instanta pe fratele meu pentru iesirea din indiviziune si obtinerea unei sulte priviind 1/2 din valoarea acestui drept,instanta ma va considera proprietar in baza acelui certificat de mosternitor sau trebuie intai dobandirea acestui drept prin rescrierea contractului casei? ( sa fie pe numele meu si al fratelui si abia apoi actionat in instanta)
2.Se poate prescrie acest drept de mostenitor dobandit in urma certificatului de mostenitor ,cata vreme eu nu mai locuiesc fizic in acel apartement?
(platesc doar cota de impozit aferenta)

Multumesc anticipat,
Ana Maria
Cel mai recent răspuns: Ana_Maria_33 , utilizator 20:17, 10 Ianuarie 2014
Actualmente dvs sunteti coproprietar cu fratele dvs. pe casa respectiva, indiferent ca contractul este pe numele defunctului, dreptul respectiv "nepresciindu-se" daca nu locuiti acolo. Cand va veti hotara sa actionati in judecata pentru iesirea din indiviziune, in urma hotararii instantei de judecata se va stabili si suma de bani (sulta) pe care fratele dvs va v-a datora-o daca acesta ramane cu casa respectiva.
Nu va puteti intekege cu fratele? De cand e certificatul de mostenitor?
Buna seara,
Da nu exista o cale de a ne intelege
Decesul a avut loc in 2002 iar certificatul de mostenitor a fost emis ulterior undeva in 2004.Am sa confirm diseara exact data,dar cu siguranta nu a fost emis in 2002
Contractul nu se modifica, nu se rescrie. Ramane asa cum e. Cu numele defunctului in calitate de cumparator. El face dovada dreptului de proprietate pe care defunctul il avea la data mortii sale. Acest drept s-a transmis la dvs. prin mostenire. Iar dvs. faceti dovada cu certificatul de mostenitor (aici apare numele dvs/dovada calitatii de mostenitor si cota ce vi se cuvine)

Mai simplu spus, umblati cu doua acte: contractul mortului + certificatul de mostenitor (stiu la ce se gandea AVLIL cand a intrebat "de cand e", dar nu cred ca are sens sa intram in amanunte).
Buna ziua dna,
Va multumesc pentru raspuns.
Spuneti-mi va rog doar atat ,daca va fi cazul in instanta se va merge la dosar cu cele 2 acte corect ? contractul defunct + certificatul de mostenitor
De asemenea as dori daca se poate sa stiu sub ce articole din NCC mi-as incadra actiunea daca as actiona in instanta si care ar Obiectul procesului? de ex Partaj judiciar - iesire din subdiviziune etc
Va multumesc anticipat,
Ana Maria
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Ana_Maria_33, utilizator

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune cls cls Buna ziua. Sunt unul dintre cei 3 frati mostenitori ai unui imobil. Pana in prezent, s-au facut cadastrul si intabularea imobilului, toti 3 participand si ... (vezi toată discuția)
Iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Detin 5/8 dintr-o garsoniera. Mai sunt 3 coproprietari fiecare cu cote egale de 1/8. Cei 3 sunt frati si au primit aceste cote in urma unei ... (vezi toată discuția)
Mostenitor decedat, cui ii platesc datoria? cristinabirche cristinabirche Buna ziua In urma iesirii din indiviziune s-a stabilit sa platesc o suma de bani(sulta) catre fratele meu care a decedat anterior deschiderii ... (vezi toată discuția)