avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelămuriri cu privire la radierea uzufructului viager ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelămuriri cu privire la radierea uzufructului viager al întreținutului: pot avea probleme dacă a decedat la 16 zile de la semnarea contractului?

Problema sau mai degraba nelamurirea mea este urmatoarea.
Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager cu o persoana.
La 16 zile de la incheierea contractului de intretinere, persoana intretinuta a decedat, cauza mortii nefiind din cauza unei boli cronice (persoana in cauza avea varsta de 70 de ani).
Notarul care a fost la incheierea actului m-a sfatuit sa nu radiez imobilul dearece nu stie sigur daca trebuie sa treaca 30 de zile de la semnarea contractului ca acesta sa fie valabil (in contractul de intretinere nu este mentionat un astfel de lucru. Scrie foarte clar ca actul de intretinere este valabil de la semnarea sa pana la decesul persoanei intretinute, fara a impune un nr de zile sau luni de zile.
Acum nu stiu ce sa fac exact, sunt putin derutat.
Sper ca am expus toate detaliile pentru a putea primi un raspuns.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:37, 16 Mai 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema nu este uzufructul. Sfatul de nu da buzna în rezolvarea unei chestiuni juridice nu-i rău. Însă, indiferent de radierea grabnică sau nu a uzufructului, problema este alta.

Există riscul să vă alegeți cu un proces, având în vedere următoarele dispoziții din codul civil.

Art. 2.256. - (1) Dispoziţiile art. 2.243-2.247, art. 2.249, art. 2.251 alin. (1) şi art. 2.252 se aplică în mod corespunzător şi contractului de întreţinere.

Art. 2.247. - Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o rentă pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.

Știu că veți avea tendința de a-mi răspunde cu: da ... dar să vedeți că boala ...
Sfatul meu ar fi să cântăriți bine ceea ce vreți să spuneți public. Dacă nu vreți să vă faceți reclamanții de mâine mai deștepți decât or fi. Mai bine discutați cu un avocat între 4 pân' la 6 ochi (dacă-i purtător de ochelari ca mine).
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2018
romascanu, moderator
Sa inteleg ca ma pot alege cu un proces din partea cui? Nu este nimeni care contesta acest contract.
De exemplu daca merg sa radiez imobilul din CF, exista riscul sa ma aleg cu un proces?
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din partea oricărei persoane interesate.
Eu n-am de unde să știu cât o fi de largă ori de restrânsă spera acelor „nimeni” la care vă gândiți dvs. Dacă vreți să treziți vreun „nimeni”, la care nici nu v-ați gândit, procedați cum credeți de cuviință.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere 5656 5656 Am incheiat un contract de intretinere cu un bunic dar in contract scrie ca bunicul nu trebuie sa decedeze in termen de 30 de zile .daca se intampla acest ... (vezi toată discuția)
Speta - anulare sau readucere in patrimoniu/plata pretului Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius” Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti împătimiţi. Vă rog să mă ajutaţi cu un sfat privind o speţă complexă, după părerea mea. Problema este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere Caracafe Caracafe Buna Ziua, As dori parerea dvs legat de incheierea unui contract de vanzare cu clauza de intretinere. Se poate stipula in contract suma lunara acordata ca ... (vezi toată discuția)