avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA garantie contractuala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

garantie contractuala

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in contractul de inchiriere e prevazuta plata unei garantii de buna executie a contractului. La data incheierii in bune conditiuni a contractului, garantia se restituie chiriasului, cu conditia sa nu aibe nici o datorie sau obligatie neachitata fata de proprietar.
Intrebare: factura intocmita de proprietar pentru garantie e cu sau fara TVA ? Eventual o referire la articolul din legea care prevede acest lucru, mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: agnes1999 , utilizator 12:16, 3 Noiembrie 2009
Da, asa cred si eu, problema e art.137 alin 3 pct b din codul fiscal. Citind articolul mai ca as spune ca garantia nu se cuprinde in baza de impozitare si factura ar trebui sa fie fara TVA. La un control fiscal, cred ca poate fi rau si daca e factura fara TVA si daca e cu TVA, in functie de interpretare, si asta ma deranjeaza.
Varianta cealalta cu depunerea banilor intr-un cont oarecare la banca pare incurcata. Nu stiu cum e cu deblocarea contului la rezilierea contractului in cazul in care se restituie doar partial suma, din anumite motive bine intemeiate.
In cazul prezentat de dvs. nu se emite factura de catre locator urmand, eventual doar sa emita chitanta pentru incasarea sumei in numerar. In cazul achitarii garantiei de catre chirias prin virament operatiunea are ca temei exclusiv contractul de inchiriere sau actul aditional in care este reglementata garantia.

Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
Inseamna ca e suma prevazuta in contract (fara TVA)? Se plateste prin virament, iar la rezilierea contractului ? Se vireaza garantia in contul chiriasului ? Cunoasteti vreo lege care face referire la garantii ?
In contract se stipuleaza valoarea garantiei. Aceasta se incaseaza fie in numerar, pentru care se elibereaza doar chitanta, fie prin virament, pentru care documentul justificativ este extrasul de cont.
La sfarsitul contractului, aveti doua situatii:
1) in cazul in care spatiul este predat asa cum este stipulat in PV incheiat la inceputul contractului, compensati suma cu ultima factura de chirie
2) in cazul in care sunt constatate deteriorari ale spatiului, le facturati separat cu TVA.
Inchirierea este o operatiune scutita fara drept de deducere(CF art.141(2)lit.e).
Puteti opta pentru taxare. Pentru a putea factura cu TVA, doar chiria, trebuie sa depuneti o notificare la AFP de care apartineti si o copie a contractului de inchiriere.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie pt spatiul inchiriat marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Buna ziua. O firma A are spatiul inchiriat de la o alta firma B.-chiriasul La constituirea garantiei pt chiriei,firma B emite factura pt firma A cu tva si ... (vezi toată discuția)
Factura Iael Iael As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client ... (vezi toată discuția)
Inregistrare garantie Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! va rog sa ma ajutati cum sa inregistrez in contabilitate o garantie aferenta unui contract de inchiriere apartament, proprietarul este pers. ... (vezi toată discuția)