Buna ziua! Am primit un titlu executoriu de la ANAF in care se specifica ca datorez niște sume pentru contribuții sociale datorate de persoane care desfășoară activități independente.
Problema este ca eu am închis si radiat PFA-ul in februarie 2016. La momentul închiderii am avut si control, unde a ieșit ca n-am nici o datorie, si nu mi-am făcut nici un fel de griji.
Am închis, plătit tot ce mi s-a cerut, și am radiat PFA în 2016
In 2017 primesc un titlu executoriu ca datorez undeva pe la 2000 lei pentru contribuții sociale pe câteva luni din 2013. Am plătit și am întrebat dacă mai am datorii, iarăși mi-au zis ca nu am nici o datorie.
Luna asta iarăși am primit un titlu executoriu împreună cu o somație in care se specifica ca datorez 210 lei, (nu am idee pentru ce luna sau ce an) suma la care mai este adăugată DO 558 lei si PI 449 lei.
Ma dispera situația, nu trebuia sa primesc o înștiințare ceva ? nu mai vorbim ca nu am avut cunoștință de vreo datorie, și sa fi vrut sa plătesc ceva de care nu aveam idee tot nu aveam nici un document în baza a ce sa plătesc. Cum sa rezolv definitiv odată ?
1. sa faceti ce a facut o prietena in aceeasi situatie. A vandut tot si nu mai vrea sa stie de Romania; refuza sa mai vorbeasca in limba romana, iar copilului i-a interzis total.(si pe undeva pot s-o inteleg)
2. noi ceilalti care nu putem pleca din tara din varii motive, avem cateva "instrumente" cu care sa vorbim singuri: contestatia la decizia de impunere sau actiunea in instanta. In cazul dvs doar ultima varianta, pentru ca decizia s-a emis in 2013, e tardiva contestatia. Aratati ca radierea se poate efectua, conform legii, doar dupa achitarea tuturor datoriilor. Atat timp cat statul v-a radiat PFA, nu se mai poate intoarce impotriva dvs.
In actul de infiintare al PFA ati prevazut un patrimoniu de afectatiune ? (v-ar fi ajutat la limitarea abuzului)
Nu am prevazut, am aflat ca aveam debitul ala de 210 lei tocmai de la sumele plătite în 2017,
De la sumele plătite anul trecut au zis ca s-a născut o creanță de 210 lei (tot pentru 2013), 1274 lei care a venit anul asta de plata fiind dobânzi și penalități întârziere pentru suma plătită anul trecut
Dar anul trecut nu mai era nimic altceva de plata decât datoria, o datorie când vine nu se plătește cu penalitățile aferente ? dobânzile și penalitățile se trimit peste ani de zile sa se mai coacă ? fără nici un act de înștiințare ceva, direct titlu executoriu ?
Nebunie.
Analizati declaratiile depuse, deciziile de impunere emise, platile aferente si termenele de scadenta pentru a va da seama unde e greseala. Comparati situatia faptica cu procedura reglementata in Codul de procedura fiscala. Fara o analiza a actelor, a fisei contribuabilului nu as putea sa va dau un raspuns punctual.
Daca trebuia sa primiti instiintare? Pe actele de executare se specifica ca obligatia de plata se va implini ulterior comunicarii, respectand procedura de comunicare legiferata.
Vorbind la modul general, fara a ne putea apleca si asupra actelor care ar individualiza situatia dvs., problema se pune in felul urmator:
(text preluat)
Obligaţia fiscală nu se naşte fiindcă aşa vrea creditorul fiscal, ci automat din acte sau fapte ale contribuabilului, de care legea leagă naşterea unor datorii către buget. Creditorul fiscal e un simplu subiect de drept supus legii.
executarea silită se face direct de către creditorul fiscal. Cu toate acestea, observăm că aceste particularităţi privesc mai degrabă însuşiri ale creanţei fiscale, iar nu atribute ale creditorului fiscal, care are atât drepturi, dar şi obligaţii faţă de contribuabil, care nu-l fac superior acestuia din urmă.
Obligaţia fiscală înseamnă datoria unei persoane către Stat, în majoritatea cazurilor. Cu titlu de excepţie, obligaţia fiscală poate fi şi datoria Statului către contribuabil, atunci când acesta din urmă a plătit prea mult şi este îndreptăţit la restituire.
Complementar, art. 21 din C. proc. fiscală spune că „dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impozitare care le generează sau în momentul la care contribuabilul/plătitorul este îndreptăţit, potrivit legii, să ceară restituirea. Potrivit alin. (1), se naşte dreptul organului fiscal de a stabili şi a determina obligaţia fiscală datorată sau dreptul contribuabilului/plătitorului de a solicita restituirea”. CONSTITUIREA BAZEI DE IMPOZITARE ECHIVALEAZĂ CU NAŞTEREA UNUI DREPT CIVIL, CARE ÎMBOGĂŢEŞTE PATRIMONIUL PERSOANEI DE DREPT PRIVAT. Din acest moment, se naşte şi dreptul organulului fiscal de a-l constata. Fiind două acţiuni diferite, naşterea dreptului de creanţă fiscală (creanta este certa) are loc indiferent dacă organul fiscal constată sau nu naşterea, la acel moment sau în viitor.
Depunerea declaraţiilor fiscale, respectiv comunicarea de către contribuabil a veniturilor şi cheltuielilor către organul fiscal nu echivalează cu momentul naşterii creanţei fiscale, acesta fiind anterior. Reţinem aşadar că naşterea creanţelor fiscale se petrece la momentul la care patrimoniul unei persoane suferă modificări, sub aspectul activului şi/sau pasivului.
Această observaţie impune eliminarea celebrelor titluri de creanţă (actele prin care se stabilesc şi se individualizează creanţe), chiar executorii, din postura de acte creatoare de obligaţii fiscale. Fie că vorbim de decizii de impunere, de hotărâri judecătoreşti, de procese verbale de constatare a contravenţiei, acestea sunt doar acte care constată constituirea unei baze de impunere la o dată anterioară.
Creanţele fiscale
a) creanţa fiscală se naşte la momentul constituirii bazei de impunere, relevantă fiind data actului sau faptului juridic de care legea fiscală leagă naşterea unei obligaţii fiscale. Spre exemplu, obligaţia de plată a TVA se naşte la data încheierii contractului de vânzare cumpărare;
b) creanţa fiscală se naşte indiferent dacă debitorul a informat Statul asupra existenţei sau invers, Statul l-a informat pe contribuabil;
c) prin urmare, data depunerii declaraţiilor fiscale sau data emiterii deciziei de impunere este irelevantă, aceste înscrisuri doar constatând existenţa unor obligaţii fiscale deja născute;
d) prevederea de la art. 102 din Legea 85/2014 „sunt creanţe anterioare şi creanţele bugetare constatate printr-un raport de inspecţie fiscală întocmit ulterior deschiderii procedurii, dar care are ca obiect activitatea anterioară a debitorului” nu reprezintă o excepţie de la dreptul comun al naşterii creanţelor, în lipsa acestuia soluţia fiind identică; textul a fost introdus preventiv de legiuitor, pentru a frâna avalanşa de cereri de plată curente, întemeiate pe acte sau fapte anterioare săvârşite de debitoare.
DESPRE AMENDA
Pe de altă parte, în ipoteza răspunderii contravenţionale, prejudiciul este adesea prezumat. A amenda înseamnă a îmbunătăţi şi astfel statul se asigură că purtarea delincventului este îndreptată prin acordarea titulaturii de debitor a unei amenzi. Creanţa fiscală, constând în dreptul statului de a obţine repararea prejudiciului, este generat în aceste cazuri tot de o faptă ilicită, o conduită contrară legii, aşadar momentul naşterii obligaţiei fiscale este data nesupunerii la ordinea de drept. Din această perspectivă, răspunderea contravenţională sau fiscală, chiar dacă presupun raporturi de drept public, pot fi înţelese tot apelând la instituţia răspunderii delictuale, relevantă pentru momentul naşterii creanţei fiind tot data faptei ilicite prejudiciabile.