avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act adițional la CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act adițional la CIM

Buna ziua! In urma cu aproximativ două luni am fost anunțat de angajator că urmează să fiu inclus într-un program de training. Dupa aceasta perioada am fost pus în fața unui act adițional prin care mă oblig să rămân în această loc de muncă 3 ani, iar la o eventuală demisie sa plătesc despăgubiri de o anumită suma, reprezentând cheltuielile angajatorului pe perioada de training! Întrebarea mea este: sunt obligat să semnez actul adițional , chiar daca nu am fost informat de aceste clauze înainte de începerea training-ului? Care ar fi pașii legali de urmat în această situație?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 15 Mai 2018
Intrucat , nu este vorba despre o modificare stricta a c.i.m., in sensul art.41 si art.17 C.mun., angajatorul nu avea obligatia de a va informa inainte.

Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Ultima modificare: Marți, 15 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Training platit daca plec MAria1809 MAria1809 Buna ziua, M-am angajat la o firma am beneficiat de un training de 14 zile o parte teoretica si una practica, practic am invatat produsele firmei in aceste ... (vezi toată discuția)
Retentia alexayam alexayam Buna ziua, As avea nevoie sa aflu o rezolvare la o problema ce ma dus in tribunal. Am lucrat pentru o firma care pentru 2 saptamani ma trimis afara la ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)