avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce pot face? Vecinul de dedesubt imi cere sa-i platesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce pot face? Vecinul de dedesubt imi cere sa-i platesc imbunatatirile facute de el la instalatia sanitara

Buna ziua!
De ceva vreme ma confrunt cu o problema foarte agasanta. Acum 2 ani la noi in bloc, dedesubt, s-a mutat o familie de tineri casatoriti. Toate bune si frumoase, numai ca lucrurile au inceput sa se schimbe. Sunt foarte agasanti , mi-au cerut sa nu mai parchez masina in fata blocului, am executat; i-au cerut si prietenului meu acelasi lucru - a executat si el. Incerc sa nu intru in conflict cu ei pentru a-mi pastra linistea.
Acum problema ce s-a creat este asa:
Fac imbunatatiri la ei in baie si schimba gresie , faianta,, cada etc.
Au venit la mine la usa sa-mi ceara sa platesc instalatia sanitara, materiale si manopera, pe motiv ca urca la mine si este obligatia mea sa platesc si ca daca vor ei taie teava.
Nu stiu ce sa fac. Ma bate gandul sa platesc pentru a-mi cumpara linistea dar ma gandesc ca vor face in continuare la fel. Va rog sa ma ajutati cu un sfat
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
2ph5516, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:26, 16 Mai 2018
Din cele prezentate, pretențiile acestor persoane sunt neîntemeiate.
Puteti sa ma ajutati cu un articol din lege? Care sunt considerate spatii comune si care nu.

Cabinet de Avocat "Dragos Barnea Madalin" a scris:

Din cele prezentate, pretențiile acestor persoane sunt neîntemeiate.

Au venit la mine la usa sa-mi ceara sa platesc instalatia sanitara, materiale si manopera, pe motiv ca urca la mine si este obligatia mea sa platesc si ca daca vor ei taie teava.

Pretentiile vecinilor nu au temei legal
Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie
L nr 230/2007
Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Spatii comune sunt cale acces imobil,subsol tehnic,terasa,ghene gunoi,uscatorii
Coloanele de apă canalizare , gaz se află in proprietatea asociației și reprezintă părți comune , este intrezis să faci reparații sau modificări la părți comune de către proprietari , numai comitetul sau A.G. poate hotări dacă este cazul să se facă reparații .
Ce trece de coloana principală se face pe cheltuiala proprietarului , deci nu pe cheltuiala vecinului .
SECTIUNEA a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

ART. 43 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, în functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decât aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, întretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate în proprietate comuna. ART. 44 (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de întretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

HOTARÂRE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa bloc,infiltrai prin tavan la ultimu etaj parlac parlac Buna ziua,administratoru nea anutat ca locatari de la ultimu etaj au infiltrati in apartamente prin tavan si ca trebuie facuta terasa de deasupra pe bloc ... (vezi toată discuția)
Parti comune xp-kry xp-kry Instalaţiile de apă rece / caldă, de încălzire şi canalizare din subsol şi de pe verticală, până la intrarea în apartamente, inclusiv conducta tip ... (vezi toată discuția)
Asociatii proprietari dodo70 dodo70 Buna seara! Fac parte dintr-o asociatie cu un nr.de 13 scari 206 apartamente.La parterul blocurilor sunt spatii comerciale ale Consum Coop,si cateva ... (vezi toată discuția)