avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vreau sa stiu daca locuiesc legal si daca am aceleasi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vreau sa stiu daca locuiesc legal si daca am aceleasi drepturi in bloc ca toti ceilalti locatari

Buna ziua!
Am si eu niste nelamuriri foarte vechi la care nu am gasit inca niste raspunsuri clare. Locuiesc intr-un apartament cu chirie dar am decat un contract de inchiriere facut de mana intre mine si proprietar, fara sa fie inregistrat undeva anume. Viza de flotant am de cand locuiesc in acest oras numai ca adresa nu corespunde cu cea a apartamentului in care stau cu chirie. Trebuie sa precizez faptul ca in cazul meu nu se poate face nimic legal ( nici viza de flotant, nici contract de inchiriere) deoarece proprietarul apartamentului are o boala care nu-i permite sa mai faca nimic ( dementa) iar cel care mi-a inchiriat apartamentul este fiul acestuia, care nici el nu poate sa faca nimic in numele tatalui sau. Este o situatie mai speciala si delicata in acelasi timp si tare as vrea sa ma lamuresc in ce postura ma aflu, ca de fiecare mi se spune de catre locatari ca eu in acest bloc nu am aceleasi drepturi si profita de acest lucru.Si pentru ca nu stiu nici eu ce drepturi am nu pot niciodata sa am un cuvant de spus pentru ca imi este teama sa nu am probleme cu autoritatile. Pot decat sa platesc toate cheltuielile posibile, dar de drepturi ei zic ca sunt privata. Daca as sti si eu care este statutul meu in acest bloc as sti daca am un cuvant de spus sau nu. Sper sa ma lamureasca intr-un final cineva. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: st3fania , utilizator 21:38, 3 Noiembrie 2009
Ca sa inteleaga toata lumea ce am gandit eu atunci cand am zis "drepturi" vreau sa explic ca este de fapt vorba de niste drepturi cred eu ca morale. V-am exemplificat mai sus cam la ce ma refer. Si vroiam sa stiu daca eu pot sa-mi spun parerea referitoare la astfel de probleme si sa fiu si bagata in seama. Adica ii zic vecinului " bai vecine, legea spune ca dupa 15 zile se trece pesoana la intretinere....si vecinul sa zica < da bai ai dreptate ....asa e legea>", nu sa inventeze el legea si degeaba eu ii zic lui sau doamnei de la asociatie, ca ei fac ce vor ca eu nu am drepturi. Exact asa mi s-a spus. Citez" domnisoara nu ai tu dreptul sa ne spui noua, care locuim aici de o viata ce sa facem, pentru ca tu esti o chiriasa" (vecinul). Iar doamna de la asociatie zice " pai daca vecinul a zis asa eu nu pot sa iti dau dreptate tie pentru ca esti mai noua pe aici pe la noi, intelegi ce veau sa spun..." Nici macar nu stiu ei cat de legal stau eu. Sa stiti ca faza asta cu traitul de o viata in acel bloc li se baga pe gat si noilor proprietari, ceea ce este total absurd si nefiresc. Ala saracu ce vina are? Se fac drepturi si pentru vechime? :)):)) . De aceea am vrut sa stiu sigur care e statutul meu legal, desi banuiam ca asta e raspunsul. Vroiam sa pot sa le zic verde in fata ce am de spus fara sa ma stresez ca o sa am probleme din cauza ca nu pot sa am acte in toata regula.
Eu inteleg perfect despre ce vorbiti. In blocul meu sunt 1/3 chiriasi, care cu acte in regula, care fara contract. Nu am facut niciodata deosebire intre un proprietar si un chirias, in sensul de a nu-i da voie sa deschida gura sau sa nu-l ajut atunci cand a avut nevoie.
Dar asta tine de capacitatea de a intelege pe ceilalti, de a te pune in situatia lor. Din pacate la noi viata ni se desfasoara intre extreme, ori esti supus, ori nu se intelege nimeni cu tine.
Cale de mijloc? Trebuie sa te declari fericit daca o gasesti. Se pare ca la Dv. nu exista. iar treaba cu "vechimea" in bloc denota mitocania care domneste in acel loc.
............
Ca o parere punctuala, cand veti mai avea vizita rudelor 3-4-7 zile...mergeti la administratora si spuneti-i cat vor sta musafirii in vizita, asta ca sa nu va puna cu persoane in plus, dintr-o toana de-a proprietarilor "cu vechime".
Va multumesc mult pentru raspuns! Si sa stiti ca ma bucur ca mai sunt si oameni care gandesc normal si inteleg inainte sa judece. "Mitocanie" de genul asta exista in foarte multe cazuri. Inteleg care este realitatea dar imi este greu sa o accept. Daca crede cineva ca mie imi place sa locuiesc ilegal se inseala....dar asta este situatia....atat imi permite buzunarul. Nu pot sa ma mut in alta parte pentru ca nu imi permit. In concluzie trebuie sa accept realitatea si mitocaniile in acelasi timp....ca asa e "normal". Peste tot se gaseste cate unul care nu se simte bine pana nu isi baga coarnele. Mai am o intrebare. In viitorul apropiat fratele meu intentioneaza sa isi cumpere un apartament si mi-a facut o imputernicire la notar sa pot sa il cumpar si sa-l administrez in numele lui. Intrebarea este : Atunci am si eu drepturi? Si daca am, ce fel de drepturi? La fel ca proprietarul? Sa stiu daca atunci imi permit mai multe .....si mai ales sa inventez legi in bloc ca se poarta :P:)):)):)) ( glumeam)
Da, atunci veti avea drepturi depline si ma bucur foarte mult pentru Dv. :)
In blocuri nu se respecta ad litteram legea, totul e sa gasim un echilibru.
Pot inchide topicul?
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Am inteles cum sta treaba in abele cazuri. Si nu am decat sa mai suport cat este nevoie situatia actuala si sa ma bucur de urmatoarea :). Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi!!! Si vreau sa ii felicit pe toti care dau sfaturi utile pe aceste forumuri!!! Puteti sa inchideti topicul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedintele imi cere contractul si viza de flotant alopici2005 alopici2005 buna ziua am si eu o intrebare : trebuie sa prezint contractul de inchiriere si viza de flotant presedintelui de asociatie pt un apartament inchiriat ? ... (vezi toată discuția)
Inchiriere locuinta soarelucia soarelucia ce se intampla la o reclamatie privitoare la ocuparea unei locuinte fara contract de inchiriere ? (vezi toată discuția)
Numar persoane la intretinere nek4you nek4you Am urmatoarea situatie : la intretinerea aferenta lunii octombrie m-am trezit ca trebuie sa platesc intretinerea pentru 4 persoane si nu pentru 2 cat locuiesc ... (vezi toată discuția)