Buna ziua,
as avea nevoie si eu de un sfat din partea unei persoane autorizate.
Eu impreuna cu logodnicul meu avem un mic magazin de instrumente muzicale si avem deschis si un site. Datorita volumului foarte mult de munca, am vorbit cu o persoana sa adauge produse pe site.
Problema este ca persoana respectiva ne-a spus subtil ca ar vrea sa deschida si el un site cu comert on-line, cu alte cuvinte un site cu comercializarea instrumentelor muzicale. Noi i-am oferit toate informatiile referitoare la furnizori, produse etc.
Ideea este ca noi am vrea sa facem un contract de confidentialitate, doar ca nu stim daca acest lucru este posibil fara contract de munca? Daca puteti sa ma lamuriti in aceasta privinta cum sa procedez?
ContSters36411
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Clauza de confidentialitate se incheie ca o clauza (neobligatorie) a unui contract de munca.
2. Pe de alta parte insa, este reglementat Contractul de confidentialitate si neconcurenta incheiate intre societati comerciale, reglementari pe care le puteti gasi in: Legea nr. 11/1991, publicata in M.Of. nr. 24/20.01.1991 si Legea nr. 21/1996, republicata in M.Of. nr. 742/16.08.2005 si care arata cam asa:
Contract de confidentialitate si neconcurenta
in contractele incheiate intre societati comerciale
Art. 1. SC ............... se obliga sa trateze toate informatiile si documentatiile/inscrisurile de care a luat cunostinta in timpul derularii prezentului contract ca informatii si documente/inscrisuri confidentiale, secrete de afaceri1 si sa nu le divulge tertelor persoane, atat pe durata acestui contract, cat si ulterior.
Art. 2. SC ........... se obliga sa respecte drepturile de proprietate intelectuala ale SC ............ asupra know-how-ului si sa nu foloseasca in interes propriu si/sau sa nu le instraineze la terti2 , atat pe durata acestui contract, cat si ulterior3 .
In scopul protejarii know-how-ului, beneficiarul se obliga sa nu incheie un contract asemanator cu un tert cu care SC .................. se afla in relatii de concurenta ori sa nu desfasoare o activitate care se afla in concurenta cu cea desfasurata de SC ..........., si sa respecte regulile unei concurente loiale.
La incetarea relatiilor contractuale, relatiile postcontractuale se vor baza pe regulile unei concurente loiale. SC ........... se obliga sa nu permita utilizarea hnow-how-ului de catre o retea concurenta, dupa incetarea relatiilor contractuale.
3. Un alt aspect important pe care tin sa vi-l precizez este ca, legislatia civila (Codul civil) nu restrange forma si natura contractelor decat in limitele de legalitate si ordine publica. Pe cale de consecinta, puteti, in principiu, incheia orice fel de contract (ca lege a partilor), in conformitate cu prevederile art.942 si urm. Cod civil si cu respectarea conditiilor esentiale de validitate a contractelor prevazute de art.948 si urm. C.civ.
Va sfatuiesc sa incercati sa adaptati forma de contract prezentata la un contract civil care sa prevada o "obligatie de a nu face" din partea colaboratorului dvs., desi va trebui sa fiti foarte exacti si expliciti asupra modalitatilor de colaborare, obiectului contractului, astfel incat sa reiasa clar de ce este necesara si morala aceasta abtinere pe care i-o cereti, tocmai pt. a nu va trezi cu o cerere de anulare a acestui contract pe temeiul unei cauze ilicite sau imorale.
Ca sa fiti feriti de orice probleme ulterioare stabiliti in contract si o contravaloare a daunelor-interese in caz de incalcare...Va va ajuta mult...Bine ar fi totusi, dat fiind importanta contractului pentru activitatea dvs. sa apelati la un specialist pentru redactarea lui..nu costa mult si va fereste de probleme ulterioare..
Know how
Undertaker
cine stie ceva despre tranferul de know how?
e vb despre un consilier de imagine strain care vrea sa colaboreze cu o firma romana, in sensul de a consilia pe ... (vezi toată discuția)