Bună ziua,
Doresc să vă prezint speța mea pentru a înțelege mai bine în ce situație mă aflu:
Am activat într-o agenție imobiliara timp de 3 luni sub un contract de " "colaborare și training" - Contractul a fost încheiat pe o perioada de un an.
Acest contract prevedea mai multe clauze exagerate, chiar abuzive. Printre acestea, în răndul obligațiilor beneficiarului, se numără și despăgubirea - plata de daune interese în cazul în care ulterior încetării contractului se află ca aceasta persoana se folosește de know-how-ul dobândit pe perioada contractuală și activează la concurența sau și-a deschis propria agenție. Acolo este menționată suma de 3000 de euro, justificată prin training-urile, workshop-urile și altele minunății ce au loc în aceasta perioadă "de training". În plus, pentru dezvăluirea know-how-ului unui alt terț, țineți-vă bine, este stipulată o sumă de 100.000 euro daune-interese în baza clauzei de confidențialitate.
Din câte m-am interesat eu, pe baza acestui contract mie trebuiau să mi se plătească contribuțiile la stat, ceea ce nu s-a întâmplat. Vreau să știu dacă acest tip de contract necesita această plată la stat din partea angajatorului. Asta o dată.
A doua oară, continuând speța, pe finalul activității mele, după doua luni jumătate mai precis, au încercat să introducă noi contracte, pe baza cărora trebuia să ne deschidem firme și să ne asociem în mod legal (să ne plătim singuri taxele, deși lucram în continuare pentru el), firmei sale. Aceste contracte au depășit exagerarea celor de dinainte, existând o clauză de neconcurență pe o perioadă de un an, în care nu se preciza indemnizația și nici spațiul geografic concret în care apare conflictul de interese (am cercetat puțin situația și am aflat că aceste precizări sunt necesare), în schimb activitatea era foarte bine precizata - intermediere imobiliară, de asemenea fiind precizată și imposibilitatea mea de a lucra sub orice organizare juridică - nici pe pf nici pe pj, cu alte cuvinte.
Atașat acestui contract, mai avem încă un contract de confidențialitate, de data aceasta nu doar o clauză, în care se discută din nou de folosirea informației confidențiale, fiind foarte clar precizate ("idei, concepte, tehnici, secrete profesionale, specificații, planuri, schițe, programe de calculator, scheme logice, planuri de afacere de marketing"), unde se adaugă și suma pentru conflict de daune-interese de 50.000 euro (ehe, au scăzut de data asta).
Eu am semnat și acest contract, urmând să îl ștampilez după ce aveam să îmi deschid firma - contextul în care a fost semnat este foarte dubios - nu am primit un exemplar, iar angajatorii nu au fost prezenți atunci. Ulterior, am plecat la o distanță de câteva zile și am părăsit ideea de a mă mai asocia cu aceștia.
Acum, un coleg de-al meu care a început să lucreze la concurență a fost sunat de fondatorul agenției, spunându-i să i se plătească suma de 3000 de euro (el nu a semnat al doilea contract).
Eu vreau să fac același lucru. Ce se poate întâmpla?
Cel mai recent răspuns:
Omulcuintrebari , utilizator
12:33, 13 Ianuarie 2019