Lucrez de mai mai bine de 5 ani intr-o corporatie, in partea de productie. Jobul mea a fost mereu sa ma ocup de industrializarea, de conceperea si achizitia echipamentelor de productie. Facand asta, am avut de-a face cu mai multe firme furnizoare de astfel de echipamente si sa ma specialiez in activitatea prestata de respectivele firme. Acum doresc sa imi deschid si eu o firma astemanatoare, impreuna cu cativa colegi si sa vedem daca putem reusi pe piata. Am fi maxim 5 asociati la firma, iar eu as avea si rolul de administrator. Din postura de asociati, cu totii am muncii in mod egal pentru bunul mers al firmei. Dorim sa ne pastram locurile de munca (cel putin o perioada pana vedem ce se intampla cu firma) si nu dorim sub nicio forma sa fim furnizori pentru actuala corporatie la care lucram - caz clar de conflict de interese. In regulamentul de conduita interna e specificat ca angajatul corporatiei nu poate fi si angajat la o alta firma in timp ce lucreaza la corporatie, in special daca firma celalta este client sau furnizor, respectiv poate deveni client sau furnizor. Eu as interpreta ca pentru a deveni furnizor pentru corporatie, trebuie sa si vrem sa devenim, caz in care am fi ok, ca nu vrem. Si as mai interpreta ca, fiind asociati, nu suntem angajati. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este conflict de interese? Si daca da, care e pericolul la care ne expunem?
Daca in contract nu aveti o clauza de neconcurenta de genul "timp de x ani angajatul nu va putea lucra la o firma cu acelasi specific, sau la propria firma", este in regula. Oricum, aceasta clauza trebuie verificata daca indeplineste conditiile, sa fie limitata in timp si sa se refere la un teritoriu clar delimitat, din cate imi amintesc acum. In plus, clauza de neconcurenta trebuie platita de cel care a introdus-o.
Trebuie verificata clauza exact, regulamentul de conduita interna si contractul de munca.
Constitutia Romaniei va protejeaza dreptul de a actiona liber pe piata, in conditiile legale bineinteles (art. 45).
Problema ar fi intervenit daca ati fi fost asociat la acea firma intrucat exista interdictie in Legea societatilor comerciale.
M-as gandi mai mult la o situatie de concurenta neloiala daca se ajunge la dezorganizarea intreprinderii concurente prin urmatoarele fapte "atragerea de salariați; furtul sau divulgarea de secrete, know-how, metode comerciale; dezorganizarea circuitelor comerciale; crearea unei întrerpinderi noi în condiții susceptibile de a deturna clientela care vizează un operator economic în particular".
in cazul in care s-a dezorganizat actiitatea, traseele si circuitele comerciale, care este valoarea despagubirilor ce pot f iacordate raportat la Cifra de Afaceri pierduta de companie?
Care sunt sansele de succes?