avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Batut în timpul programului
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Batut în timpul programului

Bună seara!! Sunt electrician la firmă Sc Electrica S.A. În aceasta seara în timpul programului, un individ de naționalitate araba s a repezit la mine , mi.a dat un pumn în gura , m.a strâns de gat și mi.a furat din buzunar actele de serviciu. Mentionez ca lucram la mare distanta de casa lui neavand nici o legătură cu el. Am martori colegii. Am chemat politia, l.au legitimat și desigur ca a spus ca nu este nimic adevărat. Întrebarea mea este ce pot face. Merg acum sa depun plângere și sa scot certificat medico_legal. Faptul ca s a întâmplat în timpul serviciului, "ajuta" cu ceva? Trebuie anuntat in alta parte incidentul?Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara!
Este foarte bine să depuneți o plângere scrisă la sediul unității de poliție și să scoateți un certificat medico-legal. La dvs s-a deplasat, cel mai probabil, un echipaj de ordine publică care nu face anchete penale ci doar aplanează scandaluri publice. Poate fi o circumsanță agravantă judiciară pt făptuitor aspectul ca dvs erați în timpul serviciului. Din ce descrieți pare că sunteți victima unei infracțiuni de tâlhărie, o faptă antisocială foarte gravă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. aveti obligatia sa comunicati evenimentul produs sefului direct si prin acesta angajatorului.
Evenimentul produs trebuie comunicat de angajator la ITM, de indata.
Evenimentul produs se cerceteaza la nivelul angajatorului de o comisie numita prin decizie de catre angajator.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimentul se declara AM si se completeaza de catre firma, formularul FIAM de inregistrare AM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
Incapacitatea de munca survenita ca urmare a unei agresiuni la locul de munca este considerata accident de munca. Functie de numarul de zile de incapacitate de munca (concediu medical) acesta poate fi accident usor, in cazul evenimentului ce a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile sau accident cu incapacitate temporara de cel putin 3 zile calendaristice asa cum v-a raspuns mai sus domnul POPA GHEORGHE.
Normal ca are importanta daca in urma cercetarii evenimentul va fi incadrat ca accident de munca ce a produs incapacitate de munca deoarece unul din exemplarele procesului verbal de cercetare insotit de avizul Inspectoratului Teritorial de Munca va fi inaintat la politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)
Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, ... Akhenaton81 Akhenaton81 Un accident petrecut in teambuilding , in timpul saptamanii, este considerat accident de munca? (vezi toată discuția)
Accident de muncă valeriandinu valeriandinu Eveniment produs în timpul programului de lucru, de către o angajată care și-a vătămat propriul organism prin ingerarea de pastile în scop suicidar, se ... (vezi toată discuția)