avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... În 25 mai 2018 ar trebui să intre în vigoare ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

În 25 mai 2018 ar trebui să intre în vigoare GDPR-ul. Cum poți să aplici o normă de drept europeană dacă nu a fost reglementată în legislația din România?

In 25 mai 2018 ar trebui sa intre in vigoare GDPR-ul. Cum poti sa aplici o norma de drept europeana daca ea nu a fost reglementata in legislatia din Romania? Exista acolo contraventii, in schimb nu exista modalitatea si termenul de a contesta in instanta o eventuala contraventie. Ar trebui sa avem, in acest sens, un act normativ (lege, oug) care sa reglementeze acest aspect sau sa precizeze ca acestor contraventii li se aplica OG2/2001. A fost initiat un proiect de lege dar, acesta a fost retras de la parlament, cel mai probabil pentru modificari si completari. Acest regulament va avea valoare juridica in fata unei instante daca nu este intarit cu legislatia proprie?
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:22, 22 Mai 2018
Puteti considera cum doriti, este dreptul dvs. Directivele europene au nevoie de implementare, Regulamentele UE sunt direct aplicabile, conform conventiilor de aderare pe care le-a semnat Romania.
Mecanismele de aplicare a Regulamentului deja exista (procedurile pentru plangeri si sesizari), la fel si organismele independente (centrale si locale) necesare. Procedura de sanctionare exista si aceea, sunt amenzi contraventionale (echivalentul amenzilor administrative din Regulament).
Am gasit. Deja maine intra spre adoptare Legea pentru modificarea si completarea Legii102/2005 precum si pentru abrogarea Legii 677/2001.Multumesc.
Bună ziua!

Tot din Constituție:
„(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto la masina noua cumparata in strainatate dorinctin dorinctin In luna mai 2011 m-am aflat cu forme legale in Franta, unde am cumparat o masina noua, direct de la dealer. Am inmatriculat-o acolo platitind toate taxele ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de explicatii daca se poate adryanmircea2000 adryanmircea2000 buna ziua, ma numesc Carpen Adrian si am nevoie de niste raspunsuri, indrumari. sunt persoana cu dizabilitati locomotorii din nastere. In 2007 mi-am ... (vezi toată discuția)
Taxa de prima inmatriculare 2007 - restituita partial new_2009 new_2009 Se poate contesta decizia de restituire partiala a taxei de prima inmatriculare achitata in nov 2007 ? care este termenul ? :oops:Tratatul Comunitatii ... (vezi toată discuția)