avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... dreptul inculpatului a participa la audierea martorilor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

dreptul inculpatului a participa la audierea martorilor

Procurorul mi-a respins cererea de reaudiere a persoanei vatamate, intemeiata pe neegalitatea armelor, ca a audiat-o fara participarea mea... si vroiam anumite lamuriri ale declaratiei.
A motivat procurorul ca doar avocatul are dreptul sa participe la audierea martorilor!!
Am formulat plangere la prim-procuror motivand ca art. 6 alin. 3 pct. d) Conventie se aplica direct, in temeiul art. 20 Constitutie. Ce sa mai zic??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:19, 21 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar avocatul poate participa la actele de urmarire penala, implicit si la audierea partii vatamate.
procurorul avea obligatia decelarii intentiei reale a legiuitorului, aplicand o interpretare teleologica si sistematica a normei legale, intrucat nu exista absolut nicio justificare a acestei excluderi arbitrare, vadind discriminarea si incalcarea egalitatii armelor, astfel incat persoana vătămată, partea civilă și partea responsabilă civilmente au dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor, în cadrul procesului penal. În schimb, inculpatul nu ar avea acest drept.
potrivit prev. art. 20 alin. (2) Constitutia Romaniei, dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale.
Prev. art. 6 alin. (3) lit. d) primele 2 teze Conventia pt apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata în “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994, ce prev. dreptul acuzatului să audieze sau să solicite audierea martorilor acuzării în aceleaşi condiţii de care a beneficiat si acuzarea.
Or procurorul avea obligatia sa dea direct forta prev. Conventiei, iar in subsidiar sa interpreteze normele procedurale de drept national intr-o maniera conforma cu prev. Conventiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale aidu aidu In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana ... (vezi toată discuția)
Procedura revizuire- articolul 408 indice 1 agachea agachea Art. 408 indice 1. – Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a unui ... (vezi toată discuția)
Traficul de persoane dodonica dodonica Intr-un dosar DIICOT, trafic de persoane, proxenetism, si art 323 :( sa inceput cercetarea penala din anul 2003. In tot acest timp lucratori de politie ... (vezi toată discuția)