Intr-un dosar DIICOT, trafic de persoane, proxenetism, si art 323 :( sa inceput cercetarea penala din anul 2003. In tot acest timp lucratori de politie judiciare au facut cercetarea penala, au luat declaratii de martori, parti vatamate, recunoasteri dupa plansa foto adica in stadiu de acte premergatoare. Aceste declaratii au stat la baza unei condamnari la tribunal.
In august 2006 sa declansat urmarirea penala unde tot lucratori de politie judiciara au mai luat cca 5 declaratii. Art 21 din 678/2001, spune ca up se face obligatoriu de catre procuror. La dosarul cauzei exista numai 1 singura ordonanta de delegare in care procurorul deleaga lucratori de politie sa audieze numai 2 parti vatamate. Din cca 32 de parti vatamate numai 2 parti vatamate sunt audiate cu ordonanta de delegare si 2 pv sunt audiate de catre prouror in timpul up.
Sunt cca 28 de pv care au fost audiate fara participarea obilgatorie a procurorului si fara ordonanta de delegare in acest sens. La tribunal la procesul de fond sau prezentat numai 3 pv care NU au confirmat cele declarate in momentul audierii si totusi tribunalul a decis condamnarea unor inculpati pe baza declaratiilor de la cercetarea penala! Ce putem face???
Da, declarati apel si angajati-va avocat care sa analizeze atent dosarul.
In astfel de procese trebuie facute aparari concrete si bazate pe ceea ce se afla la dosarul cauzei.Insa ma tem ca o sa va coste mult un avocat care sa se ocupe pe bune de apararea dvs.Ii ia foarte mult timp sa analizeze dosarul si sa faca apararea.
Aceste cazuri sunt mai dificile decat cele cu trafic de droguri si condamnarile se pot da si aiurea cumva.
Considerati ca neparticiparea procurorului la audierea martorilor si a partilor vatamate si faptul ca declaratiile sau luat inafara urmaririi penale pot fi lovite de nulitate? Se poate cere refacerea up pe aceste motive?
Este greu cu viciile procedurale in astfel de procese.Instantele nu le prea respecta.
Dar in cazul expus de dvs nu vad nicio nulitate.
Oricum s-au facut reaudieri ulterior.
Cel mult se poate discuta daca a fost respectat dreptul la aparare al acuzatiilor cu privire la ceea ce au declarat impotriva lor.Ma refer la momentul declaratiei de faptuitor.
Idea e ca Nu sau facut audieri ulterior. Procurorul nu a mai audiat in cursul urmaririi penale inca odata partile vatamate ci a introdus la dosarul cauzei acele declaratii luate de politisti inainte de declansarea urmaririi penale. Pur si simplu a intocmit rechizitoriu pe declaratii luate fara participarea obligatorie (art 21 din 678/2001) sau fara ordonante de delegare.