Cand in legea speciala urmarirea penala trebuie facuta in mod obligatoriu de catre procuror, cine trebuie sa intocmeasca procesul verbal de acte premergatoare?
Ce se intampla cand acest proces vebal nu exista desi in faza de act premergator sunt mai multe acte intocmite dar nu de catre procuror.
Legea precizeaza ca, in vederea inceperii urmaririi penale, organul de urmarire penala(organul de cercetare penala al politiei judiciare sau procurorul) poate efectua acte premergatoare.
De asemenea, in vederea strangerii datelor necesare organelor de urmarire penala , pentru inceperea urmaririi penale, pot efectua acte premergatoare si lucratorii operativi din M.A.I. precum si celelalte organe de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, anume desemnati in acest scop. Procesul-verbal prin care se constata efectuarea unor acte premergatoare poate constitui miljoc de proba. Ele (denumite si investigatii prealabile) sunt acte proceduale cu natura si functionalitatea specifica si situate in afara procesului penal. Scopul lor este de a completa informatiile pe care le au organele de urmarire penala cu privire la savarsire unei infractiuni si de a preintampina inceperea urmaririi penale in mod nejustificat, Pot fi ascultate anumite persoane, se efectueaza verificari, investigatii, pande operative , fotografii, filme , verificarea unor inscrisuri, cercetarea la fatra locului, interceptarea comunicatiilor, ascultarea secreta.
Potrivit dispozitilor C. p. p. actele premergatoare pot fi efectuate si de catre investigatorii sub acoperire.
Aceste acte premergatoare ( acte de investigare preliminare) , al caror scop este de a se aduna date necesare in vederea inceperii up ( si prin care se va justifica , intr-un fel, inceperea procesului penal) , vor fi afectuate de organele de cercetare penala( supravegheate de procuror) si se va intocmi un proces verbal in care sa se consemneze toate actele premergatoare efectuate. Acest proces verbal va capata valoare probanta doar in cazul inceperii up, si va constitui un inscris. Desigur, procurorul va fi acela care va dispune inceperea sau neinceperea up, insa pe baza celor consemnate in pv amintit.
Nu in orice cauza penala este necesara efectuarea de acte premergatoare.
Daca actele premergatoare sunt facute in decurs de cca 3 ani in iar legea pentru care sau facut aceste acte cere ca urmarirea penala sa fie realizata in mod obligatoriu de catre procuror cine intocmeste acest proces verbal? Procurorul sau organul de politie? Ce se intampla atunci cand actele premergatoare sunt folosite in rechizitoriu impotriva inculpatilor dar acest proces verbal lipseste de la dosarul cauzei, adica nu este intocmit?
Eu ma refeream la procesul verbal de acte premergatoare, act care are menirea de a consemna toate acele acte intocmite, inaintea de declansarea urmaririi penale, iar eu am o nelamurire; cine trebuie sa intocmeasca acest proces verbal, procurorul de caz care in speta respectiva are obligatia de a face in mod obligatoriu UP, sau organul de cercetare penala?
Odata rechizitoriul intocmit si dosarul ajuns la tribunal, se poate ca procurorul sa fi uitat, sau sa fi omis, sa puna aceste acte la dosar? sau nu sunt intocmite? ma refer la procesul verbal de acte premergatoare si alte acte de delegare.....
E posibil ca odata dosarul ajuns la Tribunal sau Curte aceste acte sa mai fie introduse la dosarul cauzei?