Vreau sa intreb daca procesul verbal de cercetare la fata locului tine loc(sau contine, in cuprinsul sau) si de actul de sesizare din oficiu.
Am fost cercetat intr-un dosar penal de pentru vatamare corporala din culpa, art 184, al 2 si 4.
Dupa ce s-a dat solutie(incetarea urmaririi penale ca urmare a impacarii partilor) am avut acces la dosar si am vazut ca nu exista o plangere penala sau un denunt, ci un proces verbal de cercetare la fata locului(eveniment rutier).
Exista un model de proces verbal sesizare din oficiu? Ce cuprinde?
Exista o formula in cuprinsul pv de cercetare la fata locului care poate tine loc de pv sesizare din oficiu?
Trebuie sa fie intocmit un proces-verbal in care se consemneaza datele culese cu privire la savarsirea unei infractiuni.
Conform legii , organul de urmarire penala este sesizat prin plangere sau denunt, ori se sesizeaza din oficiu cand afla pe orice alta cale ca s-a savarsit o infractiune. In cazul in care organul de urmarire penala se sesizeaza din oficiu, incheie un proces-verbal in acest sens..
Organele de cercetare penala se sesizeaza din oficiu si atunci cand datele despre comiterea unei infractiuni au fost constatate si verificate personal.Cu aceasta ocazie se inchieie un proces verbal de constatare a infractiunii, care este si mijloc de proba .Acest act de seisizare din oficiu , datele consemnate in cuprinsul lui vor fi verificate de organele de urmarire penala, prin investigatii, pentru a se trage concluzia cu privire la necesitatea inceperii urmaririi penale. De asemenea aceste acte ( care sunt acte premergatoare inceperii urmaririi penale) se consemneaza intr-un proces verbal, ce are valoare de mijoc de proba.
Din punctul meu de vedere actul la care faceti referire este perfect legal si reprezinta un mod de sezizare intern ( din oficiu) al orgenelor de cercetare penala.
In principiu, sunt de acord cu ce spuneti. Totodata va multumesc pentru ca v-ati aplecat asupra subiectului. Insa, procesul verbal de cercetare la fata locului consemneaza numai cele constatate de echipa in momentul in care au ajuns la locul evenimentului, fara a face vreo precizare cu privire la circumstantele in care s-a produs evenimentul(pentru a se putea trage o concluzie asupra existentei/inexistentei unei infractiuni) sau la punctul de vedere al partilor implicate(declaratia acestora).
Intreb politistii(daca avem vreo unul pe forum): exista un formulat tipizat de proces verbal sesizare din oficiu, si, daca da, ce date cuprinde?
Sau cum se face in practica sesizarea din oficiu, prin pv separat sau printr-o mentiune intr-un pv de alta natura(ce trebuie sa cuprinda mentiunea)?
Insist, deoarece actul de sesizare, in mintea mea, trebuie sa ofere informatii cu privire la incadrarea in drept si in fapt a infractiunii la care se refera si nu doar la consemnarea unei stari de fapt, fara referire la actiunea/inactiunea si legatura de cauzalitate care a generat urmarea ce este prevazuta de legea penala.