avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prejudiciu de 50.000 de lei la asociația de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prejudiciu de 50.000 de lei la asociația de proprietari. Administratorul (în prezent decedat) nu deținea niciun bun, iar moștenitorii au renunțat la succesiune. Cine plătește suma devalizată?

Administratorul blocului in care locuieste fiul meu a prejudiciat asociatia cu 50.000lei. Singurul bun pe care il detinea era un apartament in coproprietate cu sotia. Dupa ce a fost notificat sa restituie banii pe care i-a furat, administratorul impreuna cu sotia au donat apartamentul singurului lor fiu. In timpul procesului de fond, administratorul a decedat, fiind diagnosticat cu un an in urma cu tumoare maligna. Intrucat nu mai detinea alt bun, la deschiderea succesiunii, sotia si fiul au renuntat in scris la mostenire. Acum intrebarea care se pune este: cine plateste asociatiei suma devalizata?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 18:16, 24 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este situatie frecvent intalnita
In speta dv ,asociatia de proprietari nu va mai putea recupera prejudiciul
Este situatie neplacuta pentru proprietari,care pentru a beneficia de continuitate la furnizarea utilitatilor vor fi obligati sa acopere prejudiciul
Din pacate povestea dumneavoastra, care este foarte trista, aduce inca o data la mantinela, ce se intampla cand proprietarii nu se implica in functionarea asociatiei de proprietari! 50000 lei nu pot sa dispara intr-o singura miscare si nici intr-o perioada foarte scurta de timp.
In mod nefericit, aveti mari sanse sa ramaneti cu paguba nerecuperata !!!

Cu stima, Aurelian B.
cum zice legea...cenzorul care nu si-a facut datoria si presedintele care nu l-a interesat ce se intampla in bloc decat indemnizatia lui si alte avantaje...simplu
La toate asociatiile unde sunt prejudicii,organele de control sunt vinovate...cenzorii sunt superficiali,vor doar bani si unii semneaza listele online,nici macar nu se deplaseaza la asociatie sa verifice un dosar..
Noul Cod Civil
Art. 1.562. Notiunea. (1) Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice incheiate de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate.
(2) Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate.
Art. 1.563. Conditii privitoare la creanta . Creanta trebuie sa fie certa la data introducerii actiunii.
Art. 1.564. Termen de prescriptie . Daca prin lege nu se prevede altfel, dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca prejudiciul ce rezulta din actul atacat.
Art. 1.565. Efectele admiterii actiunii. (1) Actul atacat va fi declarat inopozabil atat fata de creditorul care a introdus actiunea, cat si fata de toti ceilalti creditori care, putand introduce actiunea, au intervenit in cauza. Acestia vor avea dreptul de a fi platiti din pretul bunului urmarit, cu respectarea cauzelor de preferinta existente intre ei.
(2) Tertul dobanditor poate pastra bunul platind creditorului caruia profita admiterea actiunii o suma de bani egala cu prejudiciul suferit de acesta din urma prin incheierea actului. In caz contrar, hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii revocatorii indisponibilizeaza bunul pana la incetarea executarii silite a creantei pe care s-a intemeiat actiunea, dispozitiile privitoare la publicitatea si efectele clauzei de inalienabilitate aplicandu-se in mod corespunzator.
Discutati cu un avocat care sa verifice termenele de prescriere si sansele.

Alte discuții în legătură

Act de donatie marina14 marina14 Buna ziua, As dori sa-mi spuneti, va rog, in ce conditii se poate ataca un act de donatie pe un imobil. Ma refer la cazul particular in care banca ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Donatie THEODORA30 THEODORA30 Buna seara,sotul meu era proprietar pe o garsoniera de 1 an de zile si odata cu recensamantul cei de la o firma de recuperari l-au gasit cu un bun imobil au ... (vezi toată discuția)
Vanzare sau donatie imobil Remus47 Remus47 In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)