avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Retragere fonduri de la asociatia de proprietari , la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Retragere fonduri de la asociatia de proprietari , la vanzarea proprietatii

Fonduri asociatie proprietari: rulment, reparatii, alte fonduri.
De ce in foarte multe cazuri la vanzarea unei proprietati se returneaza fondul de rulment, fondul de reparatii, in timp ce orice alta suma parte a oricarui alt fond infiintat nu se returneaza ( corespunzator cu cota indiviza ) ?
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 18:57, 23 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
conform legii actuale se returneaza doar fondul de rulment.
Niciun alt fond nu se returneaza.
Conform disp HG nr 1588/2007 la trnzactionarea dreptului de proprietate asupra bunului imobil,asociatia de proprietari are obligatia sa restituie fondul de rulment dupa retinerea c/v intretinere luna efectiva in care a avut loc eliberarea apartamnetului,stiut fiind faptul ca intretinerea se calculeaza si se afisaza pentru 1,2 luni in urma
Vreau sa specific in mod expres ca nu incerc sa fac discutie contradictorie....dar sunt foarte interesat de a intelege daca nu cumva exista o "scapare" in modul procedural al unei asociatii de proprietari, fata de fondurile banesti, cat si fata de definitia in totalitate a cotei indivize !!!

Sa inteleg ca asociatia de proprietari nu trebuie sa respecte si alte legi, ci numai legea 230/2007 ? Este totusi o forma de asociere, intre persoane ce pot fi fizice sau juridice ! Iar inclusiv fondul de reparatii este un fond aparut prin injectarea de bani facuta de catre proprietarii asociati de drept . La fel de bine, este drept ca 230/2007 spune ca fondul rulment, poate fi inapoiat la vanzarea proprietatii, insa de ce se da interpretarea ca daca nu scrie nimic despre fondul reparatii inseamna ca nu poate fi returnat. Nu scrie de fapt nimic nici ca poate fi, nici ca nu poate fi returnat . Iar cota parte indiviza nu poate reglementa doar obligatiile de plata ale proprietarilor, Ea defineste un drept de patrimoniu asupra cotei din proprietatea comuna. Proprietatea comuna este doar cea materializata ca si parti comune ale condominiului ? Nu sunt si fondurile banesti tot proprietatea asociatiei, respectiv parte comuna in cota indiviza sau in parte absoluta, atribuita tot proprietarilor condominiului ?
Mi se pare ca daca ramanem la ideea cum ca fondul de reparatii sau oricare alt fond legal intemeiat, nu pot face sub nici o forma obiectul restituirii catre cel ce isi vinde proprietatea, acesta ramane cu parti patrimoniale banesti in asociatie ? Iar cel ce cumpara , nu ar trebui sa fie anuntat asupra necesitatii faptului ca odata cu dobandirea proprietatii trebuie sa vina si cu cuatumurile banesti ce sunt deja stabilite de AGA. Ca doar cumpara nu doar un apartament ci si o cota indiviza !
Altfel raman sa inteleg ca toti care vand proprietatile aflate in condominii ingrijite de asociatii de proprietari....pierd bani ce au facut la un moment dat efectul majorarii pasivului asociatiei?
Sau daca ipotetic am considera situatia dizolvarii unei asociatii, acesti bani...fond reparatii si alte fonduri...merg unde ???

Multumesc frumos tuturor ce vor sa ajute la formarea unei idei cat mai cuprinzatoare !

Aurelian B.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Aurelian Buharu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un imobil se degradeaza in timp, din aceasta cauza nu se restituie fondul de reparare, se considera ca acesti bani sunt pentru repararea proprietatii in timp.
De exemplu, dvs. locuiti in imobil de 10 ani si se strang bani pentru refacerea fatadei, in anul cand aceasta fatada trebuie refacuta, dvs. vindeti si doriti sa vi se returneze partea dvs., va dati seama ca noul proprietar care vine in locul dvs. ar trebui sa puna acesti bani?
Asa ceva nu ar fi corect, dvs. ati stat 10 ani si in acest timp fatada s-a degradat, este normal ca dvs. sa platiti aceasta reparatie, nu noul proprietar.
Trebuie sa intelegeti si spiritul legii, nu numai litera ei.
Victor Brosser
Multumesc frumos pentru raspuns !
Legislatia la modul general are anumite feluri in care defineste proprietatile si obligatiile proprietarilor de drept asupra diverselor tipuri de bunuri. Dumneavoastra spuneti ca imobilul se degradeaza in timp. Perfect adevarat! Dar si un autovehicul se degradeaza in timp ! Si totusi nu simte nimeni necesitatea de a cumpara un vehicul ce sa aibe alaturat si fonduri pentru reparatii ce survin in urma uzurii produse de exploatarea vechiului proprietar. Eu cred ca atunci cand se face o achizitie, cumparatorul are de ales intre efectuarea unor informari cat mai amanuntite asupra bunului ce urmeaza a fi achizitionat, sau la fel de bine isi asuma niste riscuri. Oricum isi asuma de fapt riscuri !!!
In tara noastra foarte putini se intereseaza asupra unei proprietati si din punctul de vedere al activitatilor asociatiei de proprietari din care face parte ! Dar semneaza un contract la notar, in care cumpara si activele si pasivele proprietatii, cat si cotele parte indiviza din proprietatea comuna.
Pe de alta parte, daca se vinde o casa, nu un apartament, unde s-a auzit de asigurarea unor fonduri pentru reparatii ulterioare vanzarii ? Si sunt ambele proprietati imobiliare .
Eu unul tot nelamurit ma consider ! De fapt consider inca, gresita procedura prin care sa nu se inapoieze fondul de reparatii, sau chiar de nu se inapoiaza cu justa mentionare contabila, asociatia sa fie mediatorul prin care noul proprietar sa inmaneze catre vanzator a cuantumului fondului de reparatii. cu vizarea de catre presedinte a tranzactiei,

Cu deosebita stima, Aurelian B.

Alte discuții în legătură

Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Reparatie parte comuna imobil andapopa andapopa Buna ziua, Pentru lucrare de reparatie generala la fatada imobilului care are toata tencuiala aproape cazuta,(exista si autorizatie de reparatie ) este ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii Andrada1989 Andrada1989 Buna ziua, am achizitionat un apartament si acum se fac anumite renovari pe scara blocului si administratorul sustine ca eu nu am fond de reparatii. Stiu ca ... (vezi toată discuția)