avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții vor să lase apartamentul fratelui meu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții vor să lase apartamentul fratelui meu mijlociu, care nu are bani. Pot părinții să i-l vândă pe o sumă minimă, și să plătească doar taxele notariale?

Părinții vor sa lase apartamentul fratelui meu ( eu, fratele mai mare, sunt de acord dar fratele mai mic vrea sa ia tot, desi are o situatie financiara buna). Fratele mijlociu nu are bani ( are serviciu). Pot părinții sa.i vândă apartamentul pe o sumă minimă si sa plătească doar taxele notariale?
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:45, 24 Mai 2018
Si fratele cumpataror trebuie sa faca dovada achitarii pretului.
Altminteri, actul este supus reductiunii, fiind prezumat a fi donatie deghizata.
Care e sumă minima pe care poate vinde apartamentul?

raluk0207 a scris:

Si fratele cumpataror trebuie sa faca dovada achitarii pretului.
Altminteri, actul este supus reductiunii, fiind prezumat a fi donatie deghizata.

Adresati-va unui birou notarial pentru a va calcula valoarea minima, rezultata din expertiza notariala, valoare care depinde de zona, strada, etaj, anul constructiei blocului, suprafata si evident, de oras.
Iar daca valoarea minima rezultata depaseste 50.000 lei, pretul se achita doar prin viramant bancar.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Recent nevasta a cumparat de la mama ei un teren de 400m2. Am pus un pret de 2000 desi puteam sa pun orice pret. Din ce stiu intre rude de gradul 1 poti pune si 1 leu. Se va plati taxe la stat la acest leu. DAR taxa nortariala se da la valoarea reala a casei si a terenului. Stiu ca la teren, notarii au preturi standard pentru fiecare zona geografica (au un registru unde este trecut pretul minim)
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2018
CristiBorcea, utilizator

CristiBorcea a scris:

Recent nevasta a cumparat de la mama ei un teren de 400m2. Am pus un pret de 2000 desi puteam sa pun orice pret. Din ce stiu intre rude de gradul 1 poti pune si 1 leu. Se va plati taxe la stat la acest leu. DAR taxa nortariala se da la valoarea reala a casei si a terenului. Stiu ca la teren, notarii au preturi standard pentru fiecare zona geografica (au un registru unde este trecut pretul minim)

Da, numai ca art.1660 din Codul civil stabilește că prețul trebuie sa fie serios, adică să reflecte valoarea bunului.
Pretul nu poate fi intr-atat de disproporționat încât să fie vădită intentia părților, adică aceea de a încheia de fapt o donație.
Vânzarea unui imobil intre părinți și copii și mai ales pe 1 leu, "miroase" de la o posta a donație deghizată.
Iar daca bunul valorează mai mult de 450.000 lei, e și puțină evaziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament sau partaj cataleata cataleata Eu tata si fratele dobândim in urma decesului mamei un apartament 2 camere.Tata ne il lasa noua..iar fratele imi va da jumătate din valoarea lui.Fratele il ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. nu mai locuiesc în țară de ceva timp însă am ... Alessa_2022 Alessa_2022 Bună ziua. Nu mai locuiesc în țară de ceva timp însă am un apartament în proprietate în București. Nu am frați sau surori și aș vrea să donez ... (vezi toată discuția)
Bună seara. se poate face vânzare cumpărare între parinti ... Leea91 Leea91 Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti și copil, părintii sunt lucizi,tineri și vor sa ii facă act de vânzare cumpărare dar nu la ... (vezi toată discuția)