avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CARTEA DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CARTEA DE MUNCA

Sotia mea a lucrat pana acum 10 zile,si i se intarzie nota de lichidare si restituirea cartii de munca.As vrea sa stiu in termen de cate zile angajatorul ar trebui sa elibereze cartea de munca ,si in cat timp aceasta ajunge la angajat?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:30, 31 Octombrie 2009
Functie de existenta personalului calificat pentru RU,de bagajul de activitati de evidenta ,intocmire formalitati angajare/incetare raport de munca ,exista posibilitatea intarzierii un timp rezonabil a intocmirii si eliberarii documentelor incetare activitate si a carnetului de munca .
Legal ,angajatul dupa completarea de regula la sediul unitatii a formalitatilor de incetare a raporturilor de munca, intra in posesia documentelor si a carnetului de munca.
Inteleg cele spuse de dumneavoastra,insa sotia mea trebuie sa predea cartea de munca urmatorului angajator,si daca nu face acest lucru cat mai repede exista probabilitatea de a-si pierde noul loc de munca,trebuie sa existe ceva care sa oblige angajatorul sa ii dea cat mai repede cartea de munca.Si in plus de asta ii tot amana nota de lichidare.
De regula cartea de munca este pastrata la ITM , pentru ca destul putini angajatori au resursele necesara pastrarii cartilor de munca la sediu societatii .
Angajarea unui angajat se face cu contract individual de munca , iar cartea de munca poate fi dusa si mai tarziu la ITM .
Un CIM trebuie sa fie inregistrat la ITM in termen de 20 de zile de la semnarea acestuia de ambele parti .
Angajatorul este obligat sa duca modificarile la ITM in termen de 5 zile lucratoare , dar daca se descurca acest termen poate fi si mai lung .
Angajarea unei persoane nu este conditionata de prezentarea carnetului de munca. La noul angajator viitorul salariat va de o declaratie daca are sau nu carnet de munca. In caz ca detine carnet de munca, va face precizarea ca o va aduce intr-un anumit termen intucat se afla la fostul angajator in vederea inchiderii.

Impotriva refuzului fostului angajator de a elibera carnetul de munca, fostul salariat se poate adresa ITM-ului si/sau instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere carte de munca ContSters53045 ContSters53045 Buna ziua, Cat dureaza [b]inchiderea unei carti de munca [/b]de catre ITM? Am inteles ca se duce decizia de catre fostul angajator, iar in functie de ... (vezi toată discuția)
Inchidere carte de munca kpac kpac Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari. Mi-am dat demisia de la vechiul loc de munca cu data de 1 octombrie, fara a fi nevoie sa stau in preaviz. Mi s-a dat ... (vezi toată discuția)
Carte de munca huminiuc huminiuc Buna ziua, În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate ... (vezi toată discuția)