avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata de intretinere minor

Buna ziua avocat.net,

Va retin cu o nelamurire, intampin o problema cu fosta sotie cu care de curand am divortat, si pentru care ar cauta orice motiv sau problema sa neglijeze programul de vizita al minorului. Doresc sa va intreb in privinta pensiei de intretinere a minorului:

- de la data pronuntarii, cand s-a stabilit si suma, acum 3 luni de zile, eu am trimis sumele de bani lunar prin mandat postal cu confirmare de primire, in cont Cod Civil pensie de intretinere pentru lunile aferente... vreau sa imi confirmati va rog daca am procedat bine, pentru ca fosta sotie o tine una si buna, ca nu sunt valabile platile desi a luat bani, si ca platile valabile sunt cele dupa ce ajunge hotararea judecatoreasca acasa...

- a doua nelamurire, este ca ma pune sa platesc lunile restanta pana la pronuntarea instantei fiind alte 3 luni in urma, luni care eu i-am lasat copilului cumparaturi cu cele necesare cresterii si intretinerii...unde detin si bonurile. Eu am inceput sa ii platesc din acele luni sunt convins ca trebuie facut acest lucru, dar numai ca nu imi pot permite plati suma integral asacum doreste, ci pot plati esalonat... I-am explicat acest lucru si a spus ca nu o intereseaza, ca ea vrea toata plata daca vreau copilul...

Va rog frumos faceti.ma sa inteleg cu ce gresesc... Este strigator la cer... Numai pun alte cate obstocale cautate cu lupa...

O zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 18:53, 23 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa asteptati nicio hotarare. Din contra. Dvs trebuie sa platiti pensie, in cuantumul convenit cu mama sau in cel stabilit de instanta, de cand v-ati despartit in fapt (moral vorbind) sau de la data introducerii actiunii (legal vorbind).
Este posibil, in functie de ce scrie in hotarare, ca sa datorati pensie de la data introducerii actiunii, adica cu niste luni in urma. Asta o sa vedeti singur fie in hotarare, fie in minuta care apare in sistemul ecris.
Nu exista nicio relatie, cu atat mai putin un santaj, intre plata pensiei si programul de vizitare.
Ceea ce dvs ii luati copilului, daca pensia e stabilita in bani, nu are legatura cu obligatia de intretinere. Astfel, platiti X lei pensie si daca vreti sa cumparati copilului un tricou nu urmeaza sa scadeti costul tricoului din pensia datorata.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
proastasatului, utilizator
Buna ziua,
1. Cu privire la sumele platite, aveti dreptate, ele se circumscriu pensiei de intretinere. Daca va va actiona in instanta pentru aceasta restanta le prezentati si nu mai puteti fi obligat la alta plata.
2. Cu privire la bunuri, va indemn ca atunci cand le dati copiilor sa soolicitati si o semnatura pe o chitanta descarcatoare pentru a dovedi ca le-ati dat lor. se pare ca asa trebuie sa lucrati cu fosta sotie. Cu inscrisuri.
3. Daca refuza sa lase copilul va puteti adresa fie autoritatii parintesti din primarie fie instantei cu plangere penala. consultati un avocat.
I-am explicat acest lucru si a spus ca nu o intereseaza, ca ea vrea toata plata daca vreau copilul...

Inregistrati convorbirile si amenintarile si mergeti firesc la programul de vizita.
Ce vi s-a explicat mai sus este foarte corect. E de vazut in sentinta ce este trecut. Cu siguranta daca nu aveti posibilitati financiare si doriti sa dati banii restanti ( daca sunt restanti) intr-un timp rezonabil de timp nu ar avea ce sa va faca mama.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
-Vi s-a răspuns mai sus, programul de relaţii cu copilul nu este dependent de plata pensiei alimentare.
Referitor la restanţă, d-na poate investi un executor judecătoresc să recupereze restanţa, ceea ce înseamnă că veţi plăti bani în plus, fiindcă şi executorul are un onorariu destul de mare.
Aveţi grijă , să aveţi chitanţe sau alte dovezi scrise că aţi plătit şi părţi din restanţă.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dnule avocat, putina atentie, va rog:
Sumele platite se circumscriu pensiei de intretinere DACA plata a fost facuta cu acest titlu. DACA nu s-a mentionat cu ce titlu sunt platiti acei bani, o mama de rea-credinta poate sustine ca reprezentau o datorie sau un cadou.
Chitantele pentru plata unor bunuri achiztionate pentru copil, daca pensia a fost stabilita in bani, pot folosi, dnule avocat, drept hartie de cornet/e.
Pensia reprezinta contributia la cresterea si educarea minorului, o chitanta pentru un tricou, pentru slapi, pentru o minge sunt CADOURI. Unicul lor folos (al chitantelor), dincolo de uzul lor pentru confectionarea de cornete, poate fi dovada interesului suplimentar al tatalui pentru copil, expresie a afectiunii, grijii etc, dar niciodata ele nu pot inlocui (total sau partial) plata obligatiei de intretinere.
De dragul didacticii luam un exemplu exagerat: parintele e obligat la o pensie de 500 de lei pe luna. Acesta cumpara copilului o tableta si o pereche de incaltaminte de firma si ii spune celuilalt parinte: ia de aici chitantele, semneaza-mi ca le-ai primit si cu asta mi-am platit pensia pe tot anul! Ridicol, desigur.
ps: Daca veti fi executat silit pentru plata pensiei, veti "beneficia" de urmatoarele "avantaje":
1.platiti onorariu executor
2.platiti onorariu avocat, daca dna recurge la unul, pentru deschidere dosar de executare.
3.va creati o imagine clar negativa ca parinte.
Sfat: gasiti un prieten/coleg/vecin/cunoastinta avocat si rugati-l sa va explice obligatiile care va reies din hotarare si sa le raporteze la platile pe care dvs le-ati facut (dupa cum apar ele scrise, nu povestite de dvs). Va va face o socoteala daca si cati bani datorati. Apoi veti decide personal cum sa procedati in functie de toate informatiile.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Ar trebui să plătesc pensie de întreținere pe durata procesului? avocatul meu mi-a dat sfaturi contradictorii alex1234alex alex1234alex Bună ziua! Procesul de pensie alimentară durează de 9 luni. La început avocatul mi-a spus că din momentul în care am deschis dosarul nu trebuie să ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii augustinandreea augustinandreea Buna ziua.In 2009 fosta sotie a sotului meu a bagat partaj desi era divortata din 2002,in 2011 s-a hotarat sa ii dam o parte din sulta si ne-am indatorat ... (vezi toată discuția)
Intretinere student ContSters21716 ContSters21716 sunt un tata divortat care a primit spre crestere si educare pe cei doi copii minori in urma divortului. Baiatul cel mare a terminat liceul la varsta de 19 ani ... (vezi toată discuția)