avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Când se reziliază contractele de servicii în caz de ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Când se reziliază contractele de servicii în caz de deces?

Bunica mea a decedat și a avut contract de telefonie fixă și TV. Aveam doar certificatul de deces în copie și l-am dus la un sediu pentru a rezilia contractul și mi s-a zis că nu se poate decât cu original (interesant chiar și la stat se poate cu copie cu semnătură „conform cu originalul”); după 3 luni contractul s-a reziliat pentru neplată. Obținând certificatul în original (județe diferite, drumuri lungi) am fost să-i anunț de deces cu actul original; au zis că nu pot face nimic decât dacă plătesc pentru cele 3 luni.
Nu văd justificarea de ce trebuie eu să plătesc, deoarece contractul nu e între mine și Digi ci între persoana decedată și Digi. Eu nu am nici un termen contractual în contractul respectiv și nu văd cum pot fi tras la răspundere pentru plată.
La adresa unde erau prestate serviciile, nu a mai locuit nimeni și acestea nu au fost folosite.
Am primit notificare să predau unele echipamente; le-am dus iar răspunsul a fost că nu le pot preda până nu plătesc diferența de plată.
Întrebarea e, au ei vreun drept să-mi ceară să plătesc pentru lunile după deces? Am plătit factura dinainte de deces.

Din ce-am citit pe internet, în UK se plătește doar dacă se dorește transferul abonamentului pe un alt titular și continuarea serviciilor la aceeași adresă; ceea ce nu e cazul. Alt aspect, acolo e suficient să comunici datele din certificatul de deces telefonic; nu să te prezinți cu actul în original la sediul lor.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
nicu_ip, utilizator
Cel mai recent răspuns: MAYA2 , utilizator 14:31, 22 Noiembrie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Incetare contract telefonie - deces titular- cu sau fara preaviz? readuc acest subiect in discutie

Buna ziua,

Tatal meu a detinut un contract de telefonie (post fix) Telekom, preluat ulterior in 2021 de Orange. Deci vorbim de un contract "istoric", fara obligatii de perioada contractuala sau echipamente de predat.

Am trimis catre Orange, actualul operator, copie dupa certificatul de deces in data de 31.10.2022, pe email, si notificare de incetare imediata de contract. Am primit tot pe email nr de inregistare.
Intre timp, ei continua sa emita factura la adresa respectiva (casa nu mai este locuita, un vecin ia corespondenta) si pretind plata pentru inca 30 zile, ca perioada preaviz.

Din cate stiu, exista o diferenta intre notificarea de incetare contract pe motiv de deces si cererea de reziliere obisnuita, la care intervine acea perioada de 30 zile. O angajata de la call centerul lor mi-a confirmat ca pana acum ceva ani, erau tratate diferit, cum stiam si eu, dar recent, si pt decedati se mai factureaza o luna de servicii in plus, ca perioada preaviz!
Stie cineva daca legislatia actuala este de partea mea si daca au intervenit modificari in ultimii ani in legislatia comerciala in favoarea operatorului de telefonie, care ii dau dreptul sa pretinda preaviz in cazul unui decedat?

As vrea sa ignor aceasta ultima factura, este un abuz logic sa facturezi un serviciu pt un decedat.
Mentionez ca succesiunea a fost deja finalizata. Exista vreun risc pentru mostenitori de urmarire pentru recupararea sumei abuziv facturate (aprox 50 lei) daca succesiunea este deja incheiata? Mai ales in conditiile in care urmare a preluarii recente intre 2 operatori de telefonie, nu avem un contract scris cu actualul Orange in care sa apara asta stipulat clar.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2022
MAYA2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate preaviz contract servicii- titular decedat tatal meu ... MAYA2 MAYA2 Legalitate preaviz contract servicii- titular decedat. Tatal meu a detinut un contract de telefonie fixa Telekom, preluat ulterior, in 2021, de Orange. ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telekom Magdalena123456 Magdalena123456 Bună ziua. Cum pot să reziliez un contract Telekom dacă proprietarul (tatăl meu) a decedat? Trebuie să plătesc taxa de reziliere pentru reziliere ... (vezi toată discuția)
Reziliere abonament - suspendarea abonamentului chiar daca facturile au fost achitate in termen mm_adina mm_adina Buna seara, Va rog sa ma ajutati. In 2011 mi-am portat nr de telefon de la Vodafone la Orange. In Aprilie 2013 am semnat un act aditional prin care am ... (vezi toată discuția)