Am urmatoarea nelamurire , prin ce forma legala poate un Srl X sa colaboreze cu un Srl Y la construirea unei case
De exemplu Srl X face un contract de prestari servicii sau antepriza cu Beneficiarul , Srl
X doreste o colaborare cu srl Y pentru a trimite doi angajati meseriasi sa participe la construirea lucrarii contractate de srl X impreuna cu muncitorii Srl-ului X , pentru pretul de xxx Ron per lucrare , Ce modalitate se poate folosii pentru acest tip de colaborare , si vreau sa stiu daca este posibil ca SRl X sa raspunda direct pentru angajatii SRl-ului Y care sunt prezenti la munca pentru protectia muncii , instruirea la locul de munca a echipamentelor de protectie , orice eveniment neplacut ce poate avea loc etc si bine inteles pentru lucrarea in sine .
Instructajul SSM se realizeaza de catre firma X, la care lucratorii sunt detasati. Se face mai intai un instructaj la detasare la locul de munca nou, apoi se va face instructajul periodic conform normativelor interne.
Astfel, conform art 20 Legea 319/2006 firma X trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si santatii in munca, in special sub forma de informaţii si instrucţiuni de lucru, specifice locului de munca şi postului.
Va multumesc mult pentru raspunsuri , o dilema care o am este daca doi dintre muncitorii mei sunt angajati prin fortele de munca cu subventie , sunt muncitori peste 45 de ani , nu stiu daca imi este permisa detasarea lor ? Din cate citii in momentul detasarii se supenda contractul , ceea ce este interzis pentru angajatii cu subventii , deci se exclude varianta cu detasarea , o alta modalitate este posibila ?
Trebuie respectate prevederile din HG nr. 300/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru santiere temporare si mobile in sensul organizarii activitatii (in sarcina beneficiarului lucrarii) in baza unui plan unic de actiune in domeniul ssm al beneficiarului, antreprenorului, subantreprenorilor si a persoanelor fizice.
Pentru instruirea propriu zisa din domeniul ssm, aceasta este in sarcina beneficiarului lucrarii si in conditiile detasarii lucratorilor se respecta prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Art. 83 Instruirea introductiv-generala se face:
a) la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a) din lege; b) lucratorilor detasati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
c) lucratorilor delegati de la o intreprindere si/ sau unitate la alta;
d) lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
-Art. 90 (1) Instruirea la locul de munca se face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/ sau fiecarei functii exercitate.
(2) Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/ sau al unitatii.
-Art. 95 Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Referitor la dotarea cu EIP aceasta se poate face conform intelegerii din contractul de prestari servicii incheiat, in sensul ca lucratorii pot fi dotati de catre firma angajatoare cu respectarea sortimentelor din Lista cu EIP a beneficiarului - pentru lucrari generale si a Listei cu EIP a firmei care primeste detasatii - pentru lucrari specifice (cheltuieli firma angajatoare) sau direct de catre firma care primeste detasatii, in conditiile recuperararii costurilor de la firma angajatoare.
Cercetarea evenimentelor produse este in responsabilitatea beneficiarului lucrarii cu participarea in comisie a reprezentantului firmei angajatoare si a firmei care primeste detasatii.