avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestație PV și renunțare la permis. Aștept, sau ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestație PV și renunțare la permis. Aștept, sau nu, comunicarea sentinței?

O sa explic pe scurt ce am patit si sunt curios cum vedeti voi situatia :)

In ianuarie mi-a fost retinut permisul de conducere 30 zile.
Am facut contestatie si pe certif grefa mi-am luat fizic permisul.
Pe 18 aprilie am avut proces cu martori, etc si mi-a dat "Solutia pe scurt: Respinge plângerea, ca neîntemeiată. Cu apel în 30 zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, azi 18.04.2018".
Astept eu comunicarea pana azi cand aud o discutie la cineva care la fel a asteptat comunicarea dar vazand ca nu a venit si procesul era pierdut (cf portalului instantelor) s-a prezentat la Politia Rutiera sa inceapa ispasirea pedepsei.
Acolo a fost acuzata ca nu a depus in 15 zile de la pronuntarea hotararii si nicidecum a comunicarii care nu venise si drept urmare i-a fost majorata sanctiunea cu inca 30 zile si amenda.
Speriat de cele auzite fug la Udristei si solicit sa las permisul. Acolo imi spune politistul ca nu pot sa-l predau decat dupa pronuntarea definitiva si sa astept comunicarea.
Vorbesc din nou cu avocata si ma sfatuieste sa completez o cerere si sa atasez permisul motivand ca doresc inceperea executarii din acel moment.
Completez cererea si politistul vine in ajutorul meu si ma roaga sa scriu ca am fost informat de Biroul de Relatii cu Pulicul ca nu am de ce sa le las permisul dar eu sunt nebun si vreau sa-l las...bine, nu cu cuvintele acestea.
Imi da numar de inregistrare si imi aduce la cunostinta ca daca ma prinde pe strada cu masina imi da sanctiune ca n-am permisul la mine.
Avocata e socata de raspuns dar se pare ca asta e biletul meu de circulatie si sper sa nu imi adauge cumva inca 30 zile.

Ce ziceti? Unii pe net se plang ca fara a le fi venit comunicarea i-a prins si le-a dat amenda penala, altii ca le-a majorat cu 30 zile iar la Bucuresti imi spune ca nu sunt sanatos la cap.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 21:42, 29 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca si politistii se mira de cazul tau si intradever e ceva cu totul iesit din comun. Unii nu stiu cum sa faca sa nu mai predea permisul la politie si tu nu stii cum sa faci sa scapi de el.
In primul rand nu te ajuta cu nimic faptul ca l-ai predat la politie, permisul tau acum nu suspendat si nu iti ispasesti pedeapsa. Iti va veni acasa hotararea, din acel moment trebuie sa treaca 30 de zile sa devina definitiva. Dupa ce a devenit definitiva te duci repede si legalizezi si o duci la politie ca altfel daca astepti ca politia sa faca legalizarea stai poate multe luni de zile fara permis. Cei de la Udriste cam stiu legea fata de unii colegi politisti din tara care nu cunosc mai nimic si intradevar au fost cazuri cand au depus permisele in termen legal si s-au ales cu bonusul de 30 de zile.
Permisul de conducere se preda in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii definitive.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum aproape doi ani, un contravenient a avut o situatie similara tot in Bucuresti, permisul suspendat 30 de zile, contestatie urmata de o hotarare defavorabila. Nu a dorit sa faca apel, tot ce voia era sa-si poata folosi dreptul de a conduce intr-o anume perioada din anul respectiv, altminteri suspendarea in sine nu il deranja foarte mult. A primit hotararea, a asteptat trecerea termenului de apel, si aproape de Craciun s-a prezentat la politie sa predea carnetul si sa inceapa perioada de suspendare.
Nu s-a intamplat acest lucru deoarece ofiterul de serviciu a rezistat cu incapatanare, sustinand ca in sistemul informatic al dumnealor nu este inregistrata hotararea definitiva. Ideea vehiculata atunci a fost sa notifice totusi politia punandu-i in intarziere pentru neindeplinirea actelor pregatitoare fara de care contravenientul nu isi putea executa obligatia, insa nu s-a intamplat nici acest lucru.
Intre timp nu s-a mai inatamplat nimic, fostul contravenient continua sa isi foloseasca dreptul de a conduce vehicule, a fost oprit cred ca de vreo doua ori de politie pentru abateri minore si la fiecare verificare, carnetul a aparut valabil detinut cu plangerea de acum doi ani inca nesolutionata. Cred ca in curand se va prescrie dreptul de a cere executarea silita. Fostul contravenient inca mai spera ca va fi notificat inainte de data la care politia decide predarea carnetului.
In concluzie nu stiu ce sa va spun. In situatia descrisa mai sus, absolut reala, persoana in cauza a ales sa isi asume un risc, nejustificat din punctul meu de vedere, insa pana acum pare sa fi facut alegerea corecta.
In situatia dvs, a preda carnetul fara sa fi inceput executarea hotararii definitive din punct de vedere al politiei, echivaleaza cu un act de suspendare voluntara fara legatura cu hotararea data de instanta, iar nu de executare a acestei hotarari. Adica tot ramaneti dator cu cele 30 de zile de suspendare.
Incercati o notificare? Ar fi art 1510 Cod Civil
Da, am inteles ca am fost cam grabit dar am fost speriat de posibilitatea unui dosar penal asa cum exista spete la judecatorii (lipsa comunicare, prins si dosar penal) plus ca in Codul civil era scris ca 15 zile de la hotarare (nu stiam ca a existat o decizie CCR cu privire la formulare). Cazul descris de mine este la Brasov si persoana in cauza a primit 30 zile fara sa fi primit comunicarea si s-a dus sa depuna singura la vreo luna distanta de la respingerea contestatiei. Se pare ca fiecare aplica legea dupa bunul plac, noroc ca la Bucuresti sunt mai cititi.
Cat despre permis o sa merg fara el fizic, astept comunicarea si probabil o sa fac apel ca sa pot sa am permisul valabil in concediu. Am copie in telefon la cererea prin care am depus permisul si daca ma opreste sper sa inteleaga, altfel asta e n-am ce face.
Probabil, dupa cum mi-au spus si la politie, o sa ma cheme sa-mi dea inapoi permisul ca sunt nebun :)
Se pare ca daca vreau sa-l predau procedura e putin diferite, merg la judecatorie, fac solicitare de renuntare la proces, primesc certif grefa si cu el solicit sa stau pe bara.
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2018
Barbarosa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Într-o situație precum cea expusă de dna avocat m-am aflat în anul 2006. Atunci m-am dus să îmi depun permisul și am fost refuzat, hotărârea nefiind definitivă. Am condus încă 5 ani, când mi-a venit o comunicare privind suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90+30 de zile, pentru nedepunerea în termenul de 15 zile. Nu am putut face nimic.

Soluția corectă în cazul dvs este ca, după ce intrați în posesia hotărârii și lăsați să treacă termenul de apel, să vă prezentați la judecătorie pentru a face mențiunea „definitivă prin neapelare”.. Cu această hotărâre definitivă vă prezentați, în termen de 15 zile, la ghișeul politiei și vă vor primi permisul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis dupa pierderea contestatiei dar hotararea fiind neredactata mariustz mariustz Buna ziua, Se da urmatorul caz, contestatie pierduta luna trecuta in fond, cu drept de apel 30 zile de la comunicare. Comunicarea nu s-a facut pentru ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva necomunicata manea_laura manea_laura Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema: Pe data de 01,04,2014 mi s-a respins apelul ,definitiv, prin hotarare. Am sunat ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)