avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mărire pensie de întreținere după veniturile nete: ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mărire pensie de întreținere după veniturile nete: se iau în considerare, ca probe că a contribuit și în natură la întreținerea copiilor, cheltuielile făcute de părintele nerezident ?

una ziua,
Asa o situatie: sotul are 2 copii minori dintr-o alta casnicie. Dupa hotararea de divort s-a ajuns la intelegerea amiabila de a plati o pensie lunara de 1200 ron pentru ambii copiii. Din 2015 pana acum sotul a respectat intelegerea, platind lunar aceasta suma, pe langa faptul ca ii ia 2 weekenduri in fiecare luna, de vineri pana duminica, de sarbatori, in vacanta, suplimentar le cumpara haine, incaltaminte in fiecare sezon, plimbari la mall, cadouri. Anul trecut a platit o procedura dentara de 650 euro + consulatiile lunare, pregatire la anumite discipline. Este implicat activ moral si financiar in educatia copiilor.
Intre timp in familia noastra s-au nascut 2 copiii. Nu am cerut micsorarea pensiei alimentare.
Incepand cu anul trecut au crescut veniturile nete ale sotului, La moment avand in jur de 8000 lei venit net.
1. Daca fosta sotie se decide sa ceara marirea pensiei alimentare in functie de veniturile nete care sunt sansele ei de castig si cat % poate obtine. Cheltuiele extra, in afara pensiei alimentare pentru copii se pot folosi si demonstra in istanta ca proba ca sotul a ajutat la intretinerea copiilor in natura?
2. Un copil merge la liceu anul acesta. Sotul se ofera pe langa pensia alimentara sa-i achite chiria, haine si incaltari + bani de cheltuiala. Cum sa procedeze? Sa fie pusa toata suma in contul copiilor, mentionand bani intretinere minor?
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 15:09, 3 Iunie 2018
Buna ziua,
Conform art. 1529 C.civ. din venitul net al sotului 1/2 se imparte in parti egale fiecarui copil deci cei doi din afara casatoriei primesc in total 1/4 din nenitul net.
adica circa 2000 lei.
Sotul sa dovedeasca si acele suplimente pe care le da lunar copiilor ca sa nu fie obligat sa plateasca din urma.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cuantumul pensiei de intretinere este strict determinat prin lege si anume art. 529 (2) - Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Prin urmare e vorba despre 1/2 din veniturile nete impartit la cei 4 copii.

De asemenea, codul vorbeste de plata in natura a pensiei ca regula generala si in subsidiar plata in bani. Prin urmare, pastrati dovezi ale platilor suplimentare si a contributiei in natura si nu vor fi niciun fel de probleme.
Pensia de intretinere este de 16% pt cei doi copii, deci 8% pt fiecare copil in parte . Pensia se poate vira direct in contul copilului . Pensia va fi de 640 de copil la un venit de 8000 net .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marire pensie alimentara Nata88 Nata88 Buna ziua, Asa o situatie: sotul are 2 copii minori dintr-o alta casnicie. Dupa hotararea de divort s-a ajuns la intelegerea amiabila de a plati o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimetara yo85 yo85 Platesc pensie alimentara pentru primul copil, acum 3 ani aveam un salariu de 900 de lei si s-a stabilit o pensie de 165 de lei. In preznt am un salariu de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mimzy mimzy buna ziua as vrea sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara in cazul meu..sotul are din prima casatorie 2 copii inca minori si noi mai avem impreuna 2 copii ... (vezi toată discuția)