avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune: în cât timp trebuie s-o facem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune: în cât timp trebuie s-o facem și care sunt costurile?

Buna ziua , daca dezbaterea mostenirii se face in 6luni de la deces se platesc mai putine taxe sau nu ?si cine are dreptul sa introduca actele si daca cel care introduce actiunea trebuie sa plateasca mai mult decat ceilalti mostenitori?Multumesc .
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:09, 30 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
6 luni era termenul de optiune succesorala in Vechiul Cod civil. Adica in 6 luni de la deces, mostenitorii trebuiau sa opteze in sensul acceptarii sau renuntarii la mostenire.
In prezent, termenul de optiune succesorala este de 1 an.
Singurul beneficiu fiscal consta in faptul ca daca succesiunea se dezbate in termen de 2 ani de la deces, nu veti mai plati catre stat impozitul de 1 %din valoarea bunurilor.
Taxele notariale sunt suportate de toti mostenitorii acceptanti, proportional cu cota ce revine fiecaruia.
Va multumesc .Oricare dintre mostenitori poate inainta dezbaterea succesiunii ?
Da. Dar trebuie prezenta tuturor la dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea de partaj succesoral este prescriptibila? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Sunt doi mostenitori in aceasta speta. Interesul unuia din ei este ca sa isi ceara dreptul la mostenire, nu imediat, ci dupa cativa ani. Poate introduce acesta ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune Barzote Barzote Buna ziua, Pot deschide singur acceptarea succesiunii la notar fara ca ceilalti mostenitori sa fie prezenti ? Fac acest lucru deoarece ceilalti nu sunt ... (vezi toată discuția)
Am fost la notar pentru o succesiune in urma unui deces in care ... florinm58 florinm58 Am fost la notar pentru o succesiune in urma unui deces in care ambii parinti erau coproprietari ai unui apartament si unul dintre ei a decedat mi sa spus ca ... (vezi toată discuția)