Am o intrebare referitor la legea 221/2009:
Sunt mostenitorul testamentar (legatar universal) al unei persoane necasatorita decedata fara copii care a suferit masuri administrative cu caracter politic atat ea cat si tatal ei(colonel) cat si unchiul ei tot fara copii.
Am dreptul sa solicit in instanta acordarea drepturilor in condiile acestei legi ?
Art. 5. - (1) Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter
politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a
făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum
şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până
la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instanţei de judecată, în termen
de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea
statului la:
a) acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral
suferit prin condamnare
b) acordarea de despăgubiri reprezentând echivalentul
valorii bunurilor confiscate prin hotărâre de condamnare sau ca efect
al măsurii administrative, dacă bunurile respective nu i-au fost
restituite sau nu a obţinut despăgubiri prin echivalent
c) repunerea în drepturi
Heloooooo!!!!!!!!!
Colegule. Citeste art. 5 lin 1. .... si vezi cine are dreptul sa ceara despagubiri. =D>=D>=D>=D>=D> degeaba insirati niste articole daca nu stiti sa le traduceti. Unde ati vazut in raspunsul meu expresia vocatie succesorala? descendeti de gradul II este una si rude cu vocatie succesorala, dar ma rog....=D>=D>
Art. 4 (cel la care faceti referire) se refera la cei care au dreptul sa ceara reabilitarea si nu lacei care au dreptul sa ceara despagubiri=D>=D>=D>
Buna seara! am si eu o intrebare pentru oricare dintre domnii/doamnele avocati care binevoiesc sa fie amabili. Tatal meu, nascut in Bulgaria in 1939, a fost deportat in perioada 1951-1955 din Timis in Galati. In perioada in care au stat in Galati, au tarit in colibe facute din lemn batatorit, pe care le lua raul la cea mai mica ivolburare;cand au fost deportati au luat doar hainele si calul cu caruta cu ei, restul animalelor au ramas in urma lor. La scurta vreme dupa ridicarea restrictiilor domicilare, adica in '55, tatal lor a murit, ramanand mama lor si cei sase copii, pe care fratii cei mari (printre care si tatal meu)au fost nevoiti sa-i sprijine si sa-i intretina, aceasta insemnand privarea de studii si sustinerea financiara atat a familiei, cat si a studiilor fratilor mai mici. Intrebare: am dat statul in judecata pentru daune morale in virtutea legii 221/2009, (el beneficiind de pensie atat de la deportati cat si de la bulgari, de certificat de luptator in rezistenta anticomunista(intrucat a fost supus unor masuri adimistrativ abuzive), de recunoasterea faptului ca a fost stramutat in perioadele mai sus mentionate) si as dori sa stiu daca are rost sa continuam cu acest proces, daca merita sa angajam un avocat, intrucat am auzit ca sumele pentru cazuri ca ale tatalui meu,( in conditiile in care el nu poate dovedi ce a lasat in urma stramutarii fortate) sunt f f mici, si in conditiile in care el rareori este lucid, datorita multor atacuri cerebrale. Momentan mi s-a cerut mie sa aduc procura prin care sa il pot reprezenta eu, insa nu stiu daca eu pot spune exact prin ce a trecut el si familia lui. Ce ma sfatuiti?
Legea221/2009
12robi
Parintii mei au fost deportati din banat in baragan si au fost beneficiari ai legii 118,dar au decedat unul in anul 1996 iar celalalt in 1999.Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)