avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... interpretare text de lege.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

interpretare text de lege.

Începutul prescripţiei extinctive
Art. 2528

Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită

(1) Prescripţia dreptului la acţiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.

===================================================================
Sa presupunem ca o persoană a comis o fapta ilicită unei alte persoane, un șofer da cu masina peste o persoana in anul 2013. Conform art. 2517 C.p.c., cei 3 ani in care victima poate solicita despagubiri de la soferul vinovat se termina in anul 2016, dar victima nu a introdus actiune in judecata impotriva soferului vinovat, deoarece nu avea de unde sa stie cat timp se va extinde suferinta, cat va avea de cheltuit pentru deplasari, operatii, ingrijire, s.a.m.d.
Victima, abia spre sfarsitul anului 2017 s-a recuperat, apoi a introdus actiunea in instanta impotriva soferului vinovat solicitand instantei sa-l oblige pe pârât la plata daunelor morale si a cheltuielilor de judecata pentru fapta ilicită.

In intâmpinare, soferul si institutia unde lucreaza soferul, au solicitat instantei sa respinga actiunea introdusa de reclamat deoarece s-a prescris, invocand art. 2528 C.p.c. raportat la art. 2517 C.p.c., anume ca reclamantul trebuia sa introduca actiune de la data cand a cunoscut, de la data accidentului (anul 2013).

Din ce observ eu, art. 2528 C.p.c., are doua intelesuri anume; 1) ,,a cunoscut'' si 2) ,,a trebuit sa cunoasca''
La nr. 1) ,,a cunoscut'', nu putem lua in calcul ca cei 3 ani de prescriptie trebuie inceput cu anul 2013, deoarece in opinia mea, daca se introducea actiunea in anul 2013 si victima ar solicita despagubiri de X lei, victima nu avea de unde sa stie cat timp va dura recuperarea sa si mai ales cheltuielile ca sa poata sa dovedeasca, asadar, fiindca textul de lege mentioneaza si ,,a trebuit sa cunoasca paguba'', putem deduce faptul ca cei 3 ani de prescriptie conf. art. 2517 C.p.c. incepe de la data cand victima in calitate de reclamant ,,a cunoscut paguba'' ce a avut de suferit + cheltuielile suportate, prejudiciul ce i s-a cauzat, s.a.m.d., adica incepand cu anul 2017 dupa ce s-a recuperat.

In opinia d-stră, considerati ca actiunea introdusa la sfarsitul anului 2017 s-a prescris?
Cand textul de lege spune ca ,,fapta ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba'', se poate lua in considerare a doua varianta, anume: ,,trebuia sa cunoasca atat paguba'' dupa ce s-a recuperat?

Alte discuții în legătură

Speta andreea_elena19 andreea_elena19 Buna, as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Este vorba despre un accident cu avarierea unei masini. Firma de asigurari plateste asigurarea pagubitului ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului de proprietate asupra imobilului. termen de prescriptie. ionita_emil ionita_emil Proprietarul `X` detine dreptul de proprietate asupra imobilului. Acesta incheie un contract prin care inchiriaza imobilul catre `Y`. Faptuitorul \'Z\' ii ... (vezi toată discuția)
Latura subiectivă. danaa1 danaa1 În art. 2528 C.civil se regăsește două alternative (obiectiv sau subiectiv) de începere a prescripţiei extinctive Art. 2528 Dreptul la acţiunea în ... (vezi toată discuția)