În art. 2528 C.civil se regăsește două alternative (obiectiv sau subiectiv) de începere a prescripţiei extinctive
Art. 2528
Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită
(1) Prescripţia dreptului la acţiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.
a) Dacă termenul de prescripție de 3 ani s-a împlinit pe 10.08.2018 (latura obiectivă), iar în perioada 25.07.2018 - 15.08.2018 am avut probleme de sanatate ce a necesitat internare in spital, iar eu trebuia să introduc acțiunea până la data de 10.08.2018 (termen de prescripție), faptul că am fost prin spital (internare), si am formulat acțiunea imediat după ieșirea din spital (16.08.2018), acțiunea poate fi admisă dacă dovedesc că din momente neprevăzute, nu am putut introduce acțiunea pana in termen de prescriere?
b) Fapta ilicită fiind savârșită la data de 10.08.2015, termenul de prescripție se implineste la data de 10.08.2018. Dar dacă evaluarea pagubei prin fapta ilicită nu am putut să o evaluez la data de 10.08.2015 (data când s-a produs fapta ilicită), ci paguba am putut să o evaluez la data de 1.05.2018, cei trei ani de prescripție se poate lua în considerare începând cu data de 1.05.2018 (latura subiectivă) când mi-am putut relua activitatea și, numai după data de 1.05.2018 am putut evalua si extima suma solicitată de la pârât pentru prejudiciul ce l-am suferit prin fapta ilicită a acestuia?
Solicitați, în temeiul art 2522 Cod Civil, repunerea în termenul de prescripție, motivat.
În subsidiar, apreciez că ați putea învedera chiar că a operat suspendarea, în lumina art.2532, alin 1 lit 9.
Domnule avocat Tabrea Alexandru, un caz similiar am avut si eu, am pierdut pe fond pentru ca în opinia instantei, acțiunea de chemare in judecată s-a prescris. Mi s-a dat posibilitatea sa atac Sentința prin Apel.
Eu nu am știut ca se poate solicita repunerea in termen ca sa nu se prescrie din motive temeinice.
Acum am calea de atac cu Apel. Se poate ca in Apel să atac Sentința solicitand repunerea în termenul de prescripție motivat explicit de ce nu am putut exercita acțiunea de chemare in judecată?
As vrea sa motivez si sa fac dovada motivelor solicitarea de repunere in termenul de prescripție, dar in urma cu ani de zile, citisem pe undeva, ca daca cererea de repunere in termenul de prescripție nu am facut-o la instanța de fond, in Apel nu se va mai lua in considerare cererea de repunere in termenul de prescripție.
De aceea, domnule avocat, va rog să recitiți și să analizați bine dacă in apel, pot solicita repunerea în termenul de prescripție motivat (explicație de ce nu am putut exercita acțiunea de chemare in judecată in termenul legal), în temeiul art 2522 Cod Civil, repunerea în termenul de prescripție, motivat.
Cer sa analizati bine, pentru ca dacă voi face apel, va trebui sa cheltui alti bani, si, nu mi-ar conveni dacă aș pierde si apelul, adica alti bani cheltuiti.