avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Latura subiectivă.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Latura subiectivă.

În art. 2528 C.civil se regăsește două alternative (obiectiv sau subiectiv) de începere a prescripţiei extinctive

Art. 2528
Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită
(1) Prescripţia dreptului la acţiune în repararea unei pagube care a fost cauzată printr-o faptă ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba, cât şi pe cel care răspunde de ea.

a) Dacă termenul de prescripție de 3 ani s-a împlinit pe 10.08.2018 (latura obiectivă), iar în perioada 25.07.2018 - 15.08.2018 am avut probleme de sanatate ce a necesitat internare in spital, iar eu trebuia să introduc acțiunea până la data de 10.08.2018 (termen de prescripție), faptul că am fost prin spital (internare), si am formulat acțiunea imediat după ieșirea din spital (16.08.2018), acțiunea poate fi admisă dacă dovedesc că din momente neprevăzute, nu am putut introduce acțiunea pana in termen de prescriere?

b) Fapta ilicită fiind savârșită la data de 10.08.2015, termenul de prescripție se implineste la data de 10.08.2018. Dar dacă evaluarea pagubei prin fapta ilicită nu am putut să o evaluez la data de 10.08.2015 (data când s-a produs fapta ilicită), ci paguba am putut să o evaluez la data de 1.05.2018, cei trei ani de prescripție se poate lua în considerare începând cu data de 1.05.2018 (latura subiectivă) când mi-am putut relua activitatea și, numai după data de 1.05.2018 am putut evalua si extima suma solicitată de la pârât pentru prejudiciul ce l-am suferit prin fapta ilicită a acestuia?

Cel mai recent răspuns: Narcisa_ , utilizator 18:17, 12 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitați, în temeiul art 2522 Cod Civil, repunerea în termenul de prescripție, motivat.
În subsidiar, apreciez că ați putea învedera chiar că a operat suspendarea, în lumina art.2532, alin 1 lit 9.
Domnule avocat Tabrea Alexandru, un caz similiar am avut si eu, am pierdut pe fond pentru ca în opinia instantei, acțiunea de chemare in judecată s-a prescris. Mi s-a dat posibilitatea sa atac Sentința prin Apel.
Eu nu am știut ca se poate solicita repunerea in termen ca sa nu se prescrie din motive temeinice.

Acum am calea de atac cu Apel. Se poate ca in Apel să atac Sentința solicitand repunerea în termenul de prescripție motivat explicit de ce nu am putut exercita acțiunea de chemare in judecată?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Motivați și faceți și dovada motivelor.
As vrea sa motivez si sa fac dovada motivelor solicitarea de repunere in termenul de prescripție, dar in urma cu ani de zile, citisem pe undeva, ca daca cererea de repunere in termenul de prescripție nu am facut-o la instanța de fond, in Apel nu se va mai lua in considerare cererea de repunere in termenul de prescripție.

De aceea, domnule avocat, va rog să recitiți și să analizați bine dacă in apel, pot solicita repunerea în termenul de prescripție motivat (explicație de ce nu am putut exercita acțiunea de chemare in judecată in termenul legal), în temeiul art 2522 Cod Civil, repunerea în termenul de prescripție, motivat.
Cer sa analizati bine, pentru ca dacă voi face apel, va trebui sa cheltui alti bani, si, nu mi-ar conveni dacă aș pierde si apelul, adica alti bani cheltuiti.

Vă multumesc pentru atentia acordată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare text de lege. _Alin_ _Alin_ Începutul prescripţiei extinctive Art. 2528 Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită (1) Prescripţia dreptului la ... (vezi toată discuția)
Prescriere, intrerupere, suspendare ? e necesar repunere in termen de prescriptie ? Krissia . Krissia . Am un caz concret pe care poate specialistii ma pot ajuta sa-l lamuresc. 1. Decizie definitiva din ianuarie 2010 - litigiu de munca. Titlu [b]NECUANTIFICAT ... (vezi toată discuția)
Depunere cerere repunere in termen prescriptie aidu aidu La termenul 5 din dosar, instanta mi-a respins cererea de repunere in termen, dupa ce la termenul 4 proclamase stingerea dreptului la actiune. Motivul pt care ... (vezi toată discuția)