avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incalcarea dreptului de proprietate asupra imobilului. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incalcarea dreptului de proprietate asupra imobilului. Termen de prescriptie.

Proprietarul `X` detine dreptul de proprietate asupra imobilului. Acesta incheie un contract prin care inchiriaza imobilul catre `Y`. Faptuitorul 'Z' ii blocheaza accesul la imobil chiriasului 'Y', incepand cu data T, in mod succesiv, in zile distincte.

Dupa 5 ani(T+5) de la momentul cunoasterii faptei ilicite, 'X' solicita despagubiri materiale in sensul ca i s-a tulburat posesia si nu s-a putut bucura de valorificarea contractului de inchiriere, solicitand daune pentru ultimii 3 ani.
Dreptul la actiune s-a stins in acest caz, tinand cont ca imprejurarea faptei ilicite a fost cunoscuta la momentul T, sau caracterul continuu al acesteia(blocarea accesului in mod repetat) face ca dreptul la actiune sa se stinga doar in momentul incetarii faptei ilicite ?

Exista jurisprudenta relevanta pe aceasta teama?
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
ionita_emil, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:34, 29 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interesantă speță!
Din păcate, în opinia mea, acțiunea în civil este prescrisă față de dispozițiile imperative ale art 2528 Cod Civil, in lumina căruia termenul de prescripție în acest caz începe să curgă de la data la care păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba și pe cel care a cauzat-o.
Totuși, dacă l-ați somat sau ați efectuat alte acte întreruptive de prescripție aveți șanse să obțineți repararea prejudiciului.
În plus, prescripția se invocă de pârât prin întâmpinare, existând șanse să nu fie diligent.
Pe de altă parte puteți formula plângere penală pentru tulburare de posesie, constintuindu-vă parte civilă, deși și în acest context discuția comportă controverse întrucât se face la plângerea prealabilă.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare text de lege. _Alin_ _Alin_ Începutul prescripţiei extinctive Art. 2528 Dreptul la acţiunea în repararea pagubei cauzate printr-o faptă ilicită (1) Prescripţia dreptului la ... (vezi toată discuția)
Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt de energie electrică, dosar clasat. se mai poate adresa societatea în cauză instanței civile pentru recuperarea prejudiciului? raducris77 raducris77 Buna ziua. Exista posibilitatea, in caz afirmativ care este temeiul legal, al initierii unei actiuni pe cale civila( pretentii) pentru recuperarea unui ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau ce altceva? tigrutz tigrutz Va rog sa ma ajutati cu stabilirea incadrarii faptei pentru urmatoarea speta : Un imobil detinut in coproprietate de X, Y, Z, in urma decesului tatalui. X si ... (vezi toată discuția)