Proprietarul `X` detine dreptul de proprietate asupra imobilului. Acesta incheie un contract prin care inchiriaza imobilul catre `Y`. Faptuitorul 'Z' ii blocheaza accesul la imobil chiriasului 'Y', incepand cu data T, in mod succesiv, in zile distincte.
Dupa 5 ani(T+5) de la momentul cunoasterii faptei ilicite, 'X' solicita despagubiri materiale in sensul ca i s-a tulburat posesia si nu s-a putut bucura de valorificarea contractului de inchiriere, solicitand daune pentru ultimii 3 ani.
Dreptul la actiune s-a stins in acest caz, tinand cont ca imprejurarea faptei ilicite a fost cunoscuta la momentul T, sau caracterul continuu al acesteia(blocarea accesului in mod repetat) face ca dreptul la actiune sa se stinga doar in momentul incetarii faptei ilicite ?
Interesantă speță!
Din păcate, în opinia mea, acțiunea în civil este prescrisă față de dispozițiile imperative ale art 2528 Cod Civil, in lumina căruia termenul de prescripție în acest caz începe să curgă de la data la care păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba și pe cel care a cauzat-o.
Totuși, dacă l-ați somat sau ați efectuat alte acte întreruptive de prescripție aveți șanse să obțineți repararea prejudiciului.
În plus, prescripția se invocă de pârât prin întâmpinare, existând șanse să nu fie diligent.
Pe de altă parte puteți formula plângere penală pentru tulburare de posesie, constintuindu-vă parte civilă, deși și în acest context discuția comportă controverse întrucât se face la plângerea prealabilă.