Va rog sa ma ajutati cu stabilirea incadrarii faptei pentru urmatoarea speta :
Un imobil detinut in coproprietate de X, Y, Z, in urma decesului tatalui. X si Y locuiesc in apartament si au domiciliul legal la acea adresa, in timp ce Z are adresa de domiciliu si locuieste efectiv in alta parte.
Intr-o zi, dupa o absenta de cateva saptamani a lui X, Y schimba incuietoarea la apartament. X constata la revenire acest lucru si ii cere lui Y o cheie, Y refuza cu obstinatie. X se adreseaza politiei care incearca sa il convinga pe Y ca trebuie sa ii dea o cheie lui X si ii aduce la cunostinta lui X ca poate depune plangere, ceea ce acesta refuza. X se apuca sa schimbe el incuietoarea sa ii dea el o cheie lui Y insa nu reuseste datorita lui Y care nu ii mai permite accesul in locuinta de domiciliu,si face scandal foarte violent. X prefera sa pleace la prieteni.
Dupa trei zile de la eveniment Y se trezeste ca vrea sa depuna el plangere pt distrugere si cheama politia sa constate o presupusa distrugere la usa, pusa pe seama lui Y, care insa in realitate nu e decat o demontare a unui lacas in care intra clanta.
X depune si el plangere penala pentru faptul ca a fost impiedicat sa mai intre in apartamentul aflat in coproprietate si de domiciliu. Politistii incadreaza fapta la tulburare de proprietate.
Poate fi considerata luata in considerare acuzatia de distrugere, in conditiile formularii si reclamarii pt constatare dupa trei zile in care X nici nu a fost la apart cu pricina.?
Fapta lui Y de a dispune singur de proprietate si de a schimba incuietoarea fara acordul lui X si de a refuza acestuie o cheie de acces, in conditiile de coproprietate existenta, poate fi incadrata ca si tulburarea de posesie sau poate fi considera o alta incadrare?
In opinia mea nu se poate retine infractiunea de distrugere, pentru ca aceasta infractiune se refera la distrugerea unui bun apartinand altuia, or in speta de fata vorbim de un bun care se afla si in proprietatea celui care a facut anumite modificari la acel bun. Cred ca nu sunt indeplinite nici elementele constitutive ale infractiunii de tulburare de posesie. - eventual tulburarea folosintei locuintei
in opinia mea este vorba de un caz clasic de tulburare de posesie. daca ati deschis deja procesul de partaj, puteti formula eventual si o actiune de evacuare pe calea unei ordonante presedintiale. consultati un avocat