avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa construita de fosti proprietari pe pamant ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa construita de fosti proprietari pe pamant retrocedat ulterior

Buna ziua. Bunicul meu a mostenit un pamant de la tatal sau inainte de 89 dar intre timp i-a fost luat si dat in folosinta sorei bunicului de catre regimul comunist. Tot atunci cumnatul bunicului a construit o casa pe acest pamant. In 91, pamantul i-a fost retrocedat bunicului dar casa a ramas a cumnatului. Bunicul a murit in 98 dar bunica inca traieste si are actul de proprietate pe acest pamant. Casa a fost lasata mostenire de catre sora bunicului unuia dintre fii. Problema este ca acest fiu intentioneaza sa vanda casa si 200 mp din pamant! Sustine ca are drept prin lege la acesti 200mp si ca are act de proprietate pe ei. Va intreb daca este posibil asa ceva, sa se faca acte pe teren fara a fi intrebat proprietarul sau daca bunica e obligata sa-i dea teren doar pentru ca detine casa pe terenul ei. Bunica nu a fost niciodata intrebata daca e de acord sa-i cedeze/vanda terenul pe care a fost construita casa. A fost intrebata doar daca nu vrea sa cumpere casa dar la un pret exagerat. Tin sa precizez ca din spusele acestui fiu al sorei bunicului, detine toata partea de la sosea, in acest caz bunica neavand acces la pamant. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 16:38, 1 Noiembrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Legea fondului funciar din '91. Bunica are acte de proprietate pe tot terenul inca din 91, inclusiv pe terenul pe care este construita casa. Nelamurirea mea este daca bunica are obligatii legale de a ceda terenul pe care e construita casa si anume 100mp plus 100 mp terenul din fata casei acestui nepot al bunicului si in ce baza de lege acest nepot a dobandit actele pe acesti 200mp de teren. Va multumesc.
Daca bunica are titlu de proprietate pe tot terenul de ce ar ceda nepotului daca nu vrea?Ca sa obtineti o parere competenta in cauza trebuie analizate toate actele..trebuie vazuta situatia concreta .ce acte are nepotul, daca a existat un acord cumnat -bunic pentru construirea casei....problema e departe de a fi simpla si ar fi bine sa mergeti cu actele si sa explicati situatia unui avocat...mai bine preveniti decat sa va treziti prin instante...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare titlu de proprietate/contract vilia vilia Buna ziua! As dori o lamurire asupra unei probleme. In anul 1977 s-a construit o casa cu 2 proprietari, tatal si fiul cu cote de 1/2 fiecare. Pentru ... (vezi toată discuția)
Retrocedare teren construit si neconstruit sandry sandry Buna ziua O casa cu etaj cu doua apartamente in total, plus curte.apartamentul de la parter se vinde in 1977 si datorita legii 58/1974 terenul aferent ... (vezi toată discuția)
Cum ar trebui sa procedez? inaice inaice Buna ziua ! Ma numesc Florentina si am vevoie de un sfat sau cum ar trebui sa procedez in urmatoarea problema: Bunicul a decedat acum 10 ani , iar tatal meu a ... (vezi toată discuția)