Dragi colegi,
solicit si eu o opinie, pe procedura civila, in legatura cu o speta:
In calea de atac (apel) Tribunalul constata ca judecatoria a fost necompetenta teritorial sa judece cauza si dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la fond, la instanta competenta teritorial (judecatoria din alta localitate, cea de la domiciliul paratului)
Este admisibila la acest moment o cerere reconventionala, in conditiile in care aceasta cerere nu a fost formulata la Judecatoria care a judecat initial cauza pe fond ?
ContSters82289
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Din punctul meu de vedere a formula doar acum o cererea reconvențională ar fi respinsa ca tardiva pe de-o parte ptr faptul ca poate fi formulată prin întâmpinare sau cel mai târziu până la primul termen de judecată în fața primei instanțe (chiar și în caz de rejudecare după anularea hotararii primei instante și trimiterea spre rejudecare pe motiv de necompetenta)
Acest lucru intrucat prin analogie fata opinia Inaltei Curti de Casaţie şi Justiţie Decizia 1231/2015, care a hotărât că, potrivit dispozițiilor art. 123 C. proc. civ. (art. 17 NCPC), cererile accesorii şi cele incidentale se judecă de instanţa competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competenţa materială sau teritorială a altei instanţe judecătoreşti.
Art.209 alin.4 Cod proc civ (4) Cererea reconvenţională se depune, sub sancţiunea decăderii, odată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la primul termen de judecată.
(5) Cererea reconvenţională se comunică reclamantului şi, după caz, persoanelor prevăzute la alin. (2) pentru a formula întâmpinare. Dispoziţiile art. 201 se aplică în mod corespunzător.
Iar art.201 alin. (1) Impune respectarea termenului de 25 zile de la comunicarea cererii de chemare in judecata, sub sanctiunea decaderii.
In concluzie, nu se mai poate formula acum o cerere recomventionala - deoarece potrivit legii - paratul are obligația ca în termen de maxim 25 zile să formuleze intampinare sau cerere reconventionala. Per a contrario solicitarea in cadrul aceluiasi dosar abia acum a unei astfel de cereri apare in principal ca inadmisibila sau tardiv formulata.
ContSters82289
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In rejudecare dupa casare ar fi admisibila reconventionala in situatia prevazuta de art. 480 alin. 2 şi alin.3 C. proc. civ. cand instanţa de control judiciar a anulat actele procesuale începând cu faza incipientă a judecăţii, mai precis cele anterioare sau concomitente primului termen de judecată la care partile au fost legal citate.
Tardivitatea fata de ingerinta respectarii termenului de depunere a cererii reconventionale odata cu intampinarea se raporteaza si notiunii de "cerere nouă” fiind necesara respectarea procedurii prealabile prev. de art. 194 Cpc si percurgerea etapei de regularizare prev de art.200 Cpc cu , la acest moment tardivitarea decurgând din faptul ca anularea sentintei pentru necompetenta, nu a anihilat termenele legale in interiorul carora partile au fost tinute sa efectueze actele procesuale, instanta de control judiciar, examinand regularitatea hotărârii primei instanţe cu privire la pretenţiile ce a fost investita instanta de fond.
Conotaţia conceptului de „cerere nouă” este aceea de a desemna ideea de schimbare de actiune sau toate acele acte de procedură care au natura unei cereri de chemare în judecată.
Prin urmare, initierea unor pretentii care nu au fost mentionarete in intampinare si formularea unei cereri noi reconventionale dupa casare, solicitare care nu a fost formulată în primă instanţă desi s-a depus intampinare, judecătorul fondului nefiind învestit in termenul prevazut de lege cu o asemenea acţiune, astfel cum s-a arătat mai sus, este tardiva, o atare modificare a obiectului acţiunii neputând forma obiect de judecată pentru prima dată în rejudecare.