avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Descoperire arheologica cu implicatii istorice majore. ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Descoperire arheologica cu implicatii istorice majore. Este aplicabila proprietatea intelectuala ?

Buna ziua,
Fara detalii, din motive usor de inteles...Intrebarea mea este daca o descoperire arheologica, contributie personala, cu viitoare implicatii istorice majore, pe fondul careia se poate crea o vasta activitate de cercetare (studii de specialitate, lucrari, obiectiv arheologic...) se poate ...bucura de drepturi de proprietate intelectuala. Nu am intalnit referinte la o asemenea tema si va rog sa ma indrumati catre cineva cunoscator, Va multumesc. IIT
Orice descoperire arheologica autorizata sau intamplatoare este supusa legislatiei in domeniu respectiv Ordonanței nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național cat si Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, ambele acte normative cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, orice valoare deosebită sau excepțională, istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, științifică și tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică și epigrafică, reprezentând mărturii materiale ale evoluției istorice legat de aceste descoperiri apartin patrimoniului national si nu am auzit pana acum ca cineva sa revendice un drept de proprietate intelectuala in privinta acestora.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns. Cunosc legislatia asupra proprietatii bunurilor descoperite/evidentiate. Mai este vorba insa de o munca/activitate intelectuala care va genera la randul sau lucrari de specialitate ce cu siguranta se vor bucura de toate drepturile. Daca eu dau o idee sau o tema unor specialisti arheologi sau istorici, raman doar cu un multumesc si o eventuala nota la bibliografie ? Fara o recunoastere a bazei urmatoarelor cercetari.... asta nu inteleg. Va multumesc, O seara buna in continuare.
Daca acea idee (procedeu) este ceva nou si se poate breveta incat sa nu fie incalcate normele mentionate anterior, nu vad cine s-ar opune.
Nu, faptele stiintifice obiective si ipotezele/teoriile stiintifice sunt proprietatea comuna a intregii omeniri. Doar pe texte si imagini produse in mod personal si original se pot aplica drepturile de autor.

De ex. Einstein avea prioritate stiintifica asupra teoriei relativitatii si drepturi de autor pentru articolele sale, dar teoria relativitatii ca atare era si este bun comun al umanitatii, din momentul publicarii ei.

Vedeti de ex. [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
tgeorgescu, utilizator
buna ziua, despre ce drepturi e vorba? cel ce descopera un fenomen, dezvolta o teorie, gaseste vestigii, etc., se bucura de intreaga recunoastere a specialistilor si, uneori, a lumii intregi.
si nu ar trebui sa fie destul? va putea sa scrie si carti si sa tina conferinte, si acestea ii vor aduce un venit rezonabil.
daca insa va ganditi la un castig imediat, porniti o afacere.
cei ce inventeaza/ descopera si cei ce exploateaza inventiile/ descoperirile fac parte din lumi diferite. unde e locul dvs?

Trajano a scris:

.... Mai este vorba insa de o munca/activitate intelectuala care va genera la randul sau lucrari de specialitate ce cu siguranta se vor bucura de toate drepturile. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detinerea detectorului de metale luciani_2006 luciani_2006 Cine are dreptul sa detina si sa utilizeze detectoare de metale? Am citit in presa despre nenumarate confiscari si amenzi acordate persoanelor fizice care au ... (vezi toată discuția)
Lntrebare inregistrare inventie ARKzad ARKzad cum si unde poate fi inregistrata o inventie sau descoperire (vezi toată discuția)
Conditiile incadrarii unui imobil in monument istoric ama ama buna ziua, m-ar interesa in ce situatie un bun imobil poate fi introdus pe lista imobilelor clasificate ca monument istoric. Care sunt criteriile si ... (vezi toată discuția)