avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Părintele custodian nu înlesnește programul de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Părintele custodian nu înlesnește programul de vizită. Ce se poate întâmpla dacă părintele necustodian nu mai plătește pensia de întreținere?

Buna ziua!Am o cunostinta de natie ucrainieana, care in urma divortului de sotul roman a pierdut custodia fetei de 9 ani acum,si ii plateste lunar pensia alimentara. Are drept de vizite, vacante cu copila, doar ca tatal nu ii da fata dupa cum sunt termenii legali, pe motivul ca fetita nu doreste sa isi vada mama. Ce se poate intampla daca mama nu ii mai plateste pensia alimentara copilei? Tatal poate ataca in instanta, sau lua repercursiuni, din moment ce nici el nu respecta hotararea judecatoreasca prin care i se ofera mamei dreptul la vacante doar cu fiica?
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
dacă mama nu mai plăteşte pensia alimentară copilului şi are venit demonstrabil, va putea fi executată silit pentru plata pensiei alimentare şi, în paralel, va răspunde penal pentru abandon de familie.
Obligaţia pensiei de intreţinere nu are legătură cu realizarea efectivă a programului de relaţii cu copilul; pentru realizarea relaţiei mamă-fiică, există alte procedee, independente de plata pensiei alimentare.
Va multumesc! Ce ar putea face mama pentru a beneficia, totusi, de prevederile judecatoresti pentru a-si vedea fata?...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama ar putea cere ajutorul DGASPC pentru mediere, apoi poate executa silit titlul executoriu, ceea ce nu e prea plăcut pentru fetiţă, copilul poate fi trimis la 3 luni de consiliere psihologică, apoi să se reia executarea silită, în fine, mama poate cere penalizarea pe zi întârziere în favoarea sa a tatălui, pentru a-l constrânge să respecte sentinţa.
Aceste proceduri funcţionează până la cererea de penalizare, conf. art.906 (4), unde judecătorul poate constata nevinovăţia tatălui pentru refuzul copilului sau poate să aplice penalizarea automat, este strict la cum vrea judecătorul.
Va multumesc, transmit mai departe!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil, probleme dupa programul de vizita mamicadisperata mamicadisperata Am avut o relatie cu un barbat si avem un copil impreuna. Dupa cativa ani ne-am despartit. El nu s-a mai interesat deloc de copil.Copilul are 12 ani.A cum ... (vezi toată discuția)
Cum procedez sa primească pensie alimentara copilul meu Dumitru Diana Dumitru Diana Mă numesc Dumitru Violeta..am o fetița de 6 ani jumătate ...eu și individul nu am fost căsătoriți. La nașterea copilului a trecut copilul pe numele ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - schimbarea destinatarului frezie frezie am o fetita , de 17 ani , careia ii platesc pensie alimentara ,banii ii trimit postal .Pana la aceasta data banii ii puneam pe numele fostei sotii , dar acum ... (vezi toată discuția)