avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Costul reparației poate depășește valoarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Costul reparației poate depășește valoarea mașinii, caz în care cei de la service au spus că eu voi plăti diferența. N-ar trebui să fie doar obligația firmei de asigurări?

Buna seara,

Mama mea a avut un accident minor cu masina. Nefiind vina ei, a primit RCA de la vinovat pentru a-si repara masina. Cei de la service(reprezentanta) spun ca valoarea costului reperatiei(15.000 RON) depaseste valoarea masinii(cumparat in 2009). Cei de la asigurari [EDITAT] mi-au spus ca vor plati acei bani(15.000 RON) pentru reparatie. Problema este ca, tocmai cei de la service, spun ca aceasta suma este exact la limita intre reparatie si dauna totala si ca vor vorbi cu cei de la asigurari ca, in timpul reparatiei vor putea sa mai gaseasca si alte probleme nepuse in devizul initial si astfel s-ar ajunge la un cost de reparatie si mai mare, si ca m-ar pune pe mine sa platesc diferenta. Am ramas stupefiata. Nu stiu ce sa mai cred. Nici nu stiu ce sa fac. Nu cunosc nici bine legile/drepturile mele. De ce sa fiu eu pusa in situatia de a plati eventuale diferente daca se decid intre ei sa o repare ? N-ar trebui sa fie DOAR treaba lor ? Ce daca este la limita ? Sa suporte ce este peste DOAR firma de asigurari. Cum e pana la urma ?
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ionescumarian , utilizator 20:53, 25 Iunie 2018
Stimata doamna in primul rand trebuie ca asiguratorul sa va comunice exact valoarea de piata a masinii dvs. In acelasi timp si unitatea reparatoare trebuie sa faca reconstatare daca este nevoie si sa va comunice costul final al remedierii avariei .
Asa ca trebuie luate rapid , pe rand, in cazul in care nu vreti sa mai zaca masina si alte cateva luni pe la service. Deci faceti solicitarea sa vi se comunice valoarea de piata a masinii si sa vi se arate modul de calcul.

Unitatea reparatoare nu va poate obliga sa remediati si alte avarii in afara celor necesare repunerii vehiculului in starea de dinainte de accident.

Deja primul service(reprezentanta) refuza sa-mi mai repare masina, chiar si cu plata suplimentara pentru alte reparatii. Ei spun ca mecanicul e posibil sa nu duca pana la bun sfarsit reparatia. E normal asa ceva ? E normal ca ei sa ma refuze ?
Doamna, acum cativa ani am avut un accident minor. Intrat in cap de pod si spart cauciuc. Cel mai greu a fost datul jos al rotii pentru ca surubul era putin strambat. Dar socul nu prea mare a fisurat (rupt) partea fata a masinii pentru ca era corodata toata si acoperita cu un strat frumos de vopsea. A trebuit schimbata toata partea fata a masinii. Nu e vina asigurarilor pentru alte probleme ale masinii care pot aparea si doar la demontare si/sau inspectie se pot constata. E foarte normal ce vi s-a spus. Puteti deschide insa proces daca va simtiti nedreptatita. Discutati cu un avocat.
Buna ziua,
Valoarea masinii se stabileste conform normel in vigoare, si mai exact in baza unor programe de specialitate (se introduc datele masinii, km, etc) care calculeaza valoarea de piata (in majoritatea cazurilor este similar cu ce se vinde pe la noi in mediul online). O puteti afla dand un email la sigurator, si cerand aceasta informatie. Este obligat de lege sa va informeze ref la valoare, si modul de calcul.
In cazul dvs, din ce am citit mai sus, valoarea masinii a fost stabilita la 15000RON. In acest caz, daca reparatia o depaseste, asiguratorul nu va despagubi mai mult (ar insemna sa plateasca mai mult decat valoreaza bunul pe care il detineti). Decizia de a repara masina si a plati diferenta sau nu, va apartine in totalitate, nu asiguratorul sau service-ul decide ce se intampla cu bunul dvs.
Referitor la daunele anterioare, ar fi foarte utile niste informatii in plus, dar daca acestea tin de siguranta, nici o reprezentanta nu se apuca de reparatie fara sa faca masina functionala si sigura de la un cap la altul. Au fost destul de multe cazuri cand masini cu defecte serioase au iesit pe poarta service-ului, desi acesta a informat clientul despre ele, clientul a facut accident, si dupa au fost tarate (service-urile) prin diverse procese, si le-au venit tot felul de controale, si de obicei evita sa se apuce de astfel de lucrari pentru a evita durerea de cap.
"E normal ca ei sa ma refuze ?" - ca si dvs, care aveti libertatea de a alege de unde cumparati paine, unde va reparati masina, asa si ei au dreptul de a selecta lucrarile pe care vor sa le faca, sau pe cele pentru care au capacitate tehnica de a le duce pana la bun sfarsit. Acum, lasand teoria deoparte, din ce ati povestit, nu prea vor sa va repare masina - folosesc tot felul de tehnici de descurajare si v-as recomanda sa cautati alt service.
- Am aflat ca pot depune cerere de despagubire"- cererea de despagubire o veti depune in orice situatie aleasa (reparatie in service, dauna totala, regie proprie) este documentul prin care dvs solicitati despagubirea, fie in contul service-ului, sau al dvs dupa caz.

O zi buna !
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2018
ionescumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii suma dauna totala alexandrupopaa alexandrupopaa Buna dimineata . In data de 08.10.2017 am fost implicat intr-un accident ( cineva a intrat in mine, eu fiind in sens giratoriu). A 2-a zi am fost la firma de ... (vezi toată discuția)
Articolul 321/daune economice totale huntershive huntershive Salut întâi pe toata lumea si vin cu întrebarea: Referitor la dauna totala a unui automobil se înțelege 75% din pretul masinii înainte de accident plus ... (vezi toată discuția)
Reparație auto sau daună totală? Marius Obreja Marius Obreja Bună seara, Am fost implicat într-un accident în data de 4 luna aceasta, mai exact am fost lovit din spate. Cel vinovat avea RCA la Asirom, am făcut ... (vezi toată discuția)