avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Operațiune triunghiulară. Cum se procedează cu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Operațiune triunghiulară. Cum se procedează cu TVA-ul?

Buna ziua,

Avem urmatoarea situatie: firma A din Romania achizitioneaza de la firma B din Italia o marfa pe care o exporta la firma C din afara UE. Marfa pleaca direct de la firma B la firma C, transportul e in sarcina clientului final (c), iar declaratia de export o face tot el in numele firmei A din Romania. Firma din Italia (B) vrea sa factureze firma A cu TVA. E corect? Daca da firma A cum isi recupereaza TVA-ul? Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: butonica_no1 , utilizator 16:29, 6 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firma A se inreg in scop TVA in Italia, acolo efectueaza o achiz locala si un export apoi scutit de TVA. Apoi cere tva-ul de la statul italian.

In oglinda, pr Romania, Ordin 103/2016 precizeaza (daca italia din exemplul d-voastra ar fi Romania):

Exemplu: Societatea A, stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în Romania, livrează piese de schimb către societatea B, stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în Spania. Societatea B nu este stabilită în România. Condiţia de livrare a bunurilor este ex-works, transportul bunurilor fiind în sarcina societăţii B, care transportă piesele de schimb din România în Canada, bunurile fiind ulterior livrate de către societatea B către societatea C stabilită în Canada. Formalităţile vamale de export sunt realizate în România, declaraţia vamală de export fiind întocmită pe numele societăţii B din Spania, care este menţionată ca şi expeditor/exportator în cadrul declaraţiei vamale. Întrucât exportul bunurilor în Canada este realizat de societatea B din Spania, aceasta justifică scutirea de TVA cu documentele prevăzute la alin. (2). Societatea B din Spania are obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal. Livrarea efectuată de societatea A către societatea B este o livrare locală, taxabilă în România conform regulilor generale.
Multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva export intracomunitar Promod Promod O societate din România vinde marfa in Spania .Transportul conform contract este Ex work.Cumparatorul revânzător da ordin firmei de transport sa ducă marfa ... (vezi toată discuția)
Platitor sau nu de tva? mirela07 mirela07 daca o firma importa produse din afara UE., plateste sau nu tva? daca da, acesta poate fi deductibil?va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Este livrare intracomunitare de marfuri? faniioan faniioan Intrebarea nr. 1 O societate din Romania importa marfuri din China. Marfurile importate sunt transportate direct in Olanda. Importul in face o firma din ... (vezi toată discuția)