Avem urmatoarea situatie: firma A din Romania achizitioneaza de la firma B din Italia o marfa pe care o exporta la firma C din afara UE. Marfa pleaca direct de la firma B la firma C, transportul e in sarcina clientului final (c), iar declaratia de export o face tot el in numele firmei A din Romania. Firma din Italia (B) vrea sa factureze firma A cu TVA. E corect? Daca da firma A cum isi recupereaza TVA-ul? Multumesc.
Firma A se inreg in scop TVA in Italia, acolo efectueaza o achiz locala si un export apoi scutit de TVA. Apoi cere tva-ul de la statul italian.
In oglinda, pr Romania, Ordin 103/2016 precizeaza (daca italia din exemplul d-voastra ar fi Romania):
Exemplu: Societatea A, stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în Romania, livrează piese de schimb către societatea B, stabilită şi înregistrată în scopuri de TVA în Spania. Societatea B nu este stabilită în România. Condiţia de livrare a bunurilor este ex-works, transportul bunurilor fiind în sarcina societăţii B, care transportă piesele de schimb din România în Canada, bunurile fiind ulterior livrate de către societatea B către societatea C stabilită în Canada. Formalităţile vamale de export sunt realizate în România, declaraţia vamală de export fiind întocmită pe numele societăţii B din Spania, care este menţionată ca şi expeditor/exportator în cadrul declaraţiei vamale. Întrucât exportul bunurilor în Canada este realizat de societatea B din Spania, aceasta justifică scutirea de TVA cu documentele prevăzute la alin. (2). Societatea B din Spania are obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în România conform art. 316 alin. (4) din Codul fiscal. Livrarea efectuată de societatea A către societatea B este o livrare locală, taxabilă în România conform regulilor generale.