Eu m-am mirat de solutia contabila aleasa in acest caz .
Daca o persoana juridica (firma din Romania) achizitioneaza de la persoana juridica (firma din Germania) , cumparatorul va prezenta codul de inregistrare in scopuri de TVA (copie dupa certificatul de inregistrare in scopuri de TVA) iar vanzatorul va emite o factura cu pretul Netto (care nu contine TVA), dupa ce in prealabil a verificat acest cod.
Cumparatorul va avea obligatia sa plateasca in Romania TVA-ul (19%) pentru aceasta factura , deoarece potrivit codului fiscal din Romania, art 126, bunurile din achizitiile intracomunitare sunt supuse TVA intotdeauna in statul membru UE de destinatie (in cazul nostru Romania) !
Daca platiti TVA-ul in Germania lucrurile se complica deoarece oricum va trebui sa-l platiti inca o data in Romania si apoi sa-l recuperati pe cel platit initial, ceea ce inseamna cheltuieli suplimentare .
Eu sunt curios ce ati trecut in Registrul bunurilor de capital , deoarece potrivit art 149 din Codului Fiscal aveti obligatia intocmirii acestui registru .
Tva intracomunitar
nely_mira
buna seara,
am achizitionat o masina din olanda pt transport mf,(sh) a costat 16500 euro, pe factura tva este 0, va rog cum fac inregistrarile in conta? soc ... (vezi toată discuția)