avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare partaj pentru lipsa autorizatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare partaj pentru lipsa autorizatiei

Buna ziua, ma confrunt cu o problema destul de delicata dupa parerea mea.

Se face ca in Arges in 1972 s-a facut un partaj de folosinta, pus in executare prin executorul judecatoresc impreuna cu un expert tehnic in baza unei hotarari definitive, irevocabile si executorii.
Imobilul consta in casa cu etaj + gradina la oras. La momentul respectiv au existat 3 proprietari ai imobilului, in prezent numai unul locuieste efectiv acolo, ceilalti doi facand vanzare-cumparare in 1989.

Acum, in 2009 cumparatorii subsecventi (ai celor doi care au vandut) i-au dat in judecata pe vanzatori si pe cel care mai locuieste inca acolo, pentru constatarea nulitatii absolute a partajului judiciar de folosinta care s-a facut, pe motiv ca nu exista autorizatia prevazuta de Decretul 144/1958 ---- abrogat prin Legea 50 din 1991 (privind autorizarea executarii constructiilor).

Mentionez ca fostii vanzatori nu isi mai amintesc daca in 1972 la data partajarii s-a solicitat sau nu autorizatia respectiva. Se poate ca dupa atata timp sa se deschida proces pentru asa ceva? e adevarat ce-i drept, in urma unor nenumarate neintelegeri cu cel care inca mai sta acolo

Am citit pe undeva (G Boroi) ca nulitatea absoluta ar putea fi si ea acoperita prin obtinerea respectivei autorizatii, insa cum acel decret nu mai e in vigoare nu stiu ce sa fac

Intrebarea mea ar fi: in opinia domniilor voastre cum se pot apara fostii proprietari pentru a combate nulitatea invocata de reclamanti (cumparatorii subsecventi).

Multumesc mult celor care au rabdarea sa parcurga acest topic.

Andrei Danes
Ultima modificare: Duminică, 1 Noiembrie 2009
didutzu, utilizator
Cel mai recent răspuns: didutzu , utilizator 14:26, 3 Noiembrie 2009
Nulitatea poate fi combatuta prin obtinerea autorizatiei de constructie printr-o cerere catre primaria din localitatea unde se afla imobilul.Oricum acea autorizatie trebuie obtinuta pentru a fi in regula cu acea constructie,pentru ca in lipsa ei si primaria se poate sesiza si poate sanctiona proprietarul pentru ca nu detine autorizatie de constructie.
didutzu a scris:

in 1972 s-a facut un partaj de folosinta,
Andrei Danes


Cautati solutii ale fostului Tribunal Suprem si aveti sa vedeti ca la acea vreme notiunea de imparteala din acel Decret era privita in sensul ei juridic de sistare a starii de indiviziune, nu in sensul ei material.
Ori, printr-un partaj de folosinta nu se pune capat starii de indiviziune.

Sunteti jurist? "Ascundeti-va" vreo jumatate de zi intr-o biblioteca si rezolvati speta repede.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile pe care mi le-ati dat.
Este vorba de bunicul meu (fost proprietar al cladirii respective - parte in hotararea de partaj)
@marius 33
In speta data este vorba de un partaj care s-a materializat prin imprejumuiri, deci nu s-a construit efectiv ceva nou sau modificat vreo structura. Probleme sunt legate efectiv de folosinta terenului

@romascanu
intr-adevar, sunt jurist dar cu experienta 0 barat. Ca o precizare cred ca m-am exprimat gresit.
Partajul respectiv a avut ca urmare si sistarea starii de indiviziune, deoarece s-a procedat la imprejmuirea gradinii pentru fiecare proprietar in parte, respectiv intabularea terenului aferent fiecaruia intr-un cf distinct. problema si mai complicata este ca terenul a trecut odata cu vanzare din 89 in propietatea statului. #-o Aceste treburi ma cam depasesc.

Daca ma puteti ajuta cu o speta sau doua care sa sustina punctul dvs de vedere dau o cafea cand ajungeti prin Timisoara:D
:D Am o gramada de treaba, dar e prea tare speta asta si prevad ca o voi mai rumega.

Ideea de mai sus am "furat-o" de la C. Statescu C. Barsan - Dr. civ. Teoria generala a drepturilor reale, Bucuresti 1980, p. 187. Numai ca aici ei spun "din practica judecatoreasca ...se desprind ..." (dar nu citeaza nicio practica).

Ar trebui cautat (Baroul Timis are si el o biblioteca banuiesc) Repertoriul de practica jud. in materie civila pe anii 69-75 al lui Ioan G.Mihuta. (Ed. Stiintifica si Enciclopedica 1976)
pag. 221 - "Fata de generalitatea termenilor folositi de art 11 din D 144/1958 autorizatia prev. de text este necesara in toate cazurile in care prin imparteala realizata prin acte intre vii se pune capat unei indiviziuni, adica in toate cazurile in care drepturile indivize ale copartasilor asupra unui bun sunt transformate in drepturi divize si exclusive" - Trib Supr. sec. civ. dec. nr. 1717 din 13 sept. 1972

Si era cat pe-aci sa arunc "vechiturile" astea din casa la ultima "epurare" a bibliotecii mele care geme inca.


Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
va multumesc si apreciez timpul pe care vi-l dedicati pentru prezenta speta. Pana la o eventuala aprofundare...eu sunt prin zona.
Multumesc si de speta.

Cu multumiri,

A.Danes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire Andreia90 Andreia90 Pentru o autorizatie de construire obtinuta in anul 1992 si alta in 1996, la data respectiva era obligatoriu ca titularul autorizatiilor sa fie si ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire emisa in anii '60, pentru un chiosc, pierduta AdrianaCameliaS AdrianaCameliaS In anii \'60 a fost amplasat un chiosc al ICSM-ului, cum era atunci, care a fost cumparat dupa \'89 de o persoana juridica de la fostul ICSM. In zilele noastre ... (vezi toată discuția)
Cum se face atribuirea unui teren mostenit ? AlexGM AlexGM Avem urmatoarea speta: Doi mostenitori ( cu cote a cate 1/2 fiecare) pentru un teren cu deschiderea de 16 m si lungime de 1000m. Unul dintre ei ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)