avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act prenupțial. Vă rog să îmi spuneți cum pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act prenupțial. Vă rog să îmi spuneți cum pot proceda mai bine pentru viitorul meu, în caz de divorț

Buna ziua va rog sa îmi spuneți cum pot proceda mai bine pentru viitorul meu în caz de divort. Partenerul meu dorește să ne logodim și mi-a propus sa încheiem un act prin notar prin care după decesul lui eu sa fiu unica moștenitoare va aduc la cunoștință că el are un apartament proprietate personală dat prin donație de părinți lui. Eu nu dețin pe numele meu nici un imobil dar el vrea să fie sigur că în caz că ne vom despărți eu voi beneficia de 50% din apartament sau in caz de decesul lui eu sa fiu unica moștenitoare fiindca el nu are copii. Va rog datine un sfat ce putem face. Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
in ce priveste detinerea imobilului, se poate face inainte de casatorie un act de donatie sau vanzare pentru cota de 50% din imobil. In cazul unui divort, fiecare dintre soti ar ramane cu cota sa de jumatate, ca bun propriu dobandit inainte de casatorie.
Pentru eventualitatea decesului unuia dintre soti exista clauza de preciput in conventia matrimoniala in baza careia sotul supravietuitor preia fara plata si inainte de partaj un anume bun comun detinut in cazul acesta in coproprietate, adica preia jumatatea sotului decedat inaintea celorlalti mostenitori.
Nu inteleg pozitia in ce priveste copii, ma gandesc ca este posibil sa aveti impreuna in timpul casatoriei, incercati acum sa gasiti moduri de a-i dezmosteni?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principal care este interesul dv si ce doriti mai exact? Daca ar fi vorba de divort cum apreciati ca mai puteti vietui in acel imobil si cum mai puteti dispune daca dobanditi dreptul la 50% din acesta? In caz de deces al sotului cu siguranta in virtutea legii dobanditi dreptul de 50 % asupra imobilului sau chiar intre soti este permisa atat donatia cat si vanzarea chiar in timpul casatoriei conform art. 317 Noul cod civil. (Se pot incheia intre soti orice fel de tranzactii cu conditia ca acele bunuri sa fie bunuri proprii si sa nu fie comune).

"Independența patrimonială a soților
Art. 317. - (1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soț poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soț sau cu terțe persoane"

Donatia intre soti este revocabila vanzarea asigura procent de 100% asupra bunului iar in caz de deces al sotului bunul nu va intra in masa succesorala a defunctului.

Dupa cum am observat ati mai trecut printr-un divort si cunoasteti anumite aspecte privind modul in care se disputa aspectele de ordin patrimonial.
Prin urmare, indiferent ce promisiuni va face viitorul dv sot, nu va recomand donatia. Vanzarea este cea mai sigura cale de dobandire a proprietatii si in plus va puteti intocmi separat unul altuia testament reciproc. In caz ca relatiile dintre dv se inrautatesc si doriti sa revocati testamentul puteti face acest lucru in timpul casatoriei inainte de a se ajunge la divort.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
ContSters82289, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord ca logodnicul ar putea avea o varianta usor diferita a intentiilor sale fata de cea exprimata aici de logodnica.
Mai putin de acord in ce priveste donatia vs vanzarea, inainte sau dupa casatorie;

Donatia este prin natura ei irevocabila, conform art.985 CC. Se poate revoca doar in modurile expres prevazute la art.1020-1029

Donatia intre soti pe de alta parte este o specie cu totul diferita in sensul ca prin natura ei este revocabila, conform art.1031. Atat expres cat si tacit, pentru orice motive si in orice moment pana la pronuntarea divortului sotilor. In practica s-a retinut ca o donatie intre soti a fost revocata prin faptul ca donatorul a imputernicit o terta persoana sa il reprezinte pentru revocarea acelei donatii, chiar daca imputernicirea nu a fost de fapt folosita.

In ce priveste vanzarea, daca este incheiata inainte de casatorie va fi calificata drept vanzare daca se dovedeste plata pretului real. Cand este incheiata in timpul casatoriei, distinct de dovada ca s-a platit pretul va trebui dovedit si ca a fost platit din fonduri proprii. Altminteri prezumtia este ca fondurile sunt comune, deci bunul propriu cumparat cu aceste fonduri comune, devine evident bun comun...

Insa imi pare o idee buna ca logodnicii sa planifice in avans cum se vor asuma obligatiile sau impartii bunurile lor in varii situatii. Poate ar trebui sa mergeti impreuna la un avocat sa intelegeti care sunt posibilitatile si implicatiile legale ale variilor alternative asa incat sa puteti incheia o conventie matrimoniala in deplina cunostinta de cauza.
BIU,, VA MULȚUMESC FRUMOS PENTRU SFATURI .LOGODNICUL NU ARE COPII SI NICI NU VOM FACE AVEM O VARSTA ÎNAINTATĂ, EL DORESTE CA ÎN CAZ DE CEVA EU SA RĂMÂN MOSTENITOARE PESTE TOT EXEMPLU:APARTAMENTUL LUI SI MASINA .EU NU AM NIMIC NICI IMOBILE NICI AUTOMOBILE VREM UN ACT SIMPLU SI CARE SA NU NE COSTE MULT SI SA NU POATA FI CONTESTAT DE NEPOTI LUI SAU SORA .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, ieftin si bun sun doua lucruri in general diferite.

Alegeti dvs din varianta de mai sus ce considerati ca se potriveste cel mai bine.
In cazul vanzarii va trebui sa demonstrati plata pretului (copia ordinului bancar) indiferent daca faceti vanzarea inainte sau dupa casatorie. Efectele vanzarii s-au explicat deja.
In cazul donatiei, nu se plateste pret evident, taxele la notariat insa ar fi cam aceleasi ca in cazul vanzarii. Efectele donatiei intre parti, inainte sau dupa casatorie s-au explicat deja.

Donatiile precum si vanzarile care sunt dovedite a fi donatii deghizate sunt supuse reductiunii dupa moartea donatorului insa doar in favoarea mostenitorilor rezervatari, din ceea ce spuneti rezervatarii ar fi parintii. Rudele colaterale (sora, nepoti de frate/sora) nu sunt rezvatari, actiunea acestora in reductiune s-ar respinge ca lipsita de interes.

Puteti face si testamente reciproce daca doriti pentru toate bunurile mobile si imobile ce s-ar regasi in patrimoniul testatorului la moartea acestuia. Acestea se pot revoca de catre testator oricand in cursul vietii sale, iar dupa moarte se pot ataca doar de mostenitorii rezervatari. Dat fiind ca e greu de spus exact care dintre soti va supravietui celuilalt, ar trebui ca fiecare sa testeza in favoarea celuilalt.

Alte discuții în legătură

Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)
Drept viager de habitatie aaalinaaa aaalinaaa buna ziua, problema mea este urmatoarea: Am dobandit inaintea casatoriei in imobil,acum m-am casatorit,eu am o fetita din prima casatorie iar sotul meu un ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie intre soti.... zimbru60 zimbru60 Daca se poate sa ma ajutati cu o informatie:sunt casatorit dar nu avem copii.Mama mea traeste,soacra traeste si ea. Eu mai am trei frati care au familii si ... (vezi toată discuția)