avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme la cadastrul, întabularea și înscrierea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme la cadastrul, întabularea și înscrierea în cartea funciară a unui teren moștenit, obținut în urma unui act de partaj voluntar: ni se cere titlul de proprietate și nu putem să-l obținem de la verișoara noastră. Ce putem face în această situație?

Buna ziua, aș dori sa ma sfătuiți ce pot face in cazul in care in urma decesului bunicii paterne,suntem 3 mostenitori ( eu, fratele meu si o verișoara). Am dezbătut succesiunea, in baza certificatului de Moștenitor avem un Act de partaj voluntar, dar problemele abia acum încep. Eu cu fratele meu dorim sa vindem terenul extravilan dobândit in urma partajului ,ceea ce înseamnă ca trebuie facut cadastru si înscrierea la cartea funciară dar verișoara noastră refuza sa ne de-a Titlul de Proprietate sau copie legalizata ( care a rămas la ea) pentru a începe demersurile in acest sens. Întrebarea mea este ce pot face in aceasta situație având in vedere ca nu pot cere un duplicat al titlului de proprietate din moment ce acesta exista (bănuiesc ca avem dreptul toți 3 la acest act). Si inca ceva ce nu înțeleg , in actul de partaj exista un paragraf care spune ca: Noi părțile copartajante declaram ca ne garantam reciproc pentru evictiune si vicii ascunse in baza ART 683 Cod Civil ind 1. Va multumesc frumos, o zi frumoasa .
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: virgil1950 , utilizator 12:07, 10 Iunie 2018
Actul dvs de proprietate in baza caruia vindeti este actul de partaj voluntar.
Documentatia cadastrala si intabularea se fac in baza acestuia.
Evictiune inseamna o tulburare a posesiei, o tulburare a dobanditorului in exercitarea prerogativelor sale de proprietar.
Ca sa va dau un exemplu elocvent, e povestea cuiului lui Pepelea. Pepelea vine in casa celui caruia i-o vanduse , sa vada ce mai face cuiul. Asta e evictiune.
Sau, X va vinde casa dvs si peste o luna, mai vinde casa o data, unei alte persoane.
Al doilea cumparatori vine zilnic la usa dvs si va deranjeaza. Asta le fel, se numeste evictiune.
Vicii ascunse= deficienţe calitative ale bunului vândut,care existând în momentul predării bunului, nu au fost cunoscute dobânditorului şi nici nu puteau fi descoperite de el prin mijloace obişnuite de verificare sau recepţie şi care fac ca bunul să nu poată fi întrebuinţat conform destinaţiei sale, ori ca întrebuinţarea sa să fie într-atât micşorată încât se poate presupune că dobânditorul n-ar fi contractat sau n-ar fi achitat acelaşi preţ dacă le-ar fi cunoscut.
Adica, pe sub dusumea trece o teava care e sparta. Dupa ce cumparati, vi se umfla parchetul si se face balta. E un aspect pe care nu l-ati putut constata personal la o verificare normala a bunului. E un viciu ascuns.
Sau, cumparati o masina. Dupa care, la un moment dat descoperiti o defectiune la motor. E un viciu ascuns.

Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
raluk0207, utilizator
Va multumesc frumos pentru răspuns. Problema este ca cel/ cei pe care l-am/i-am contactat in vederea începerii procedurii cadastrale imi cer actul de proprietate al defunctei care este specificat in certificatul de Moștenitor si actul de partaj voluntar. Pe care il deține verișoara mea si refuza sa mi-l de-a.
Acesta este răspunsul dat de firma cu care am luat legătura:
ACTE NECESARE PETRU CADASTRU SI INTABULARE TEREN (FARA CONSTRUCTIE)
Actele de proprietate ale terenului: titlu de proprietate, contract vanzare-cumparare, certificat de mostenitor, inclusiv actele invocate in acesta- copii legalizate.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2018
Ileana Dan, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti solicita un duplicat de la Primarie sau puteti sa va adresati altui topograf.
Important este ultimul act de proprietate. Personal, nu vad relevanta tututor actelor anterioare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
o copie a actului tb sa existe la anotarul la care ati dezbatut succesiunea; mergeti si il cereti acolo
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
urmeaza sfatul dat de doamna, in general se cere unul din actele enumerate mai sus odata un acct intrat in circuitul civil si aparita unui nou act il elimina pe cel din inaitea lui

Alte discuții în legătură

Viciu ascuns vanzare teren PC15 PC15 Dupa o saptamana de la achizitionarea unei suprafete de teren, am angajat un cadastru autorizat pentru a delimita terenul conform schitei cadastrale existente, ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza in cazul in care un vanzatorul vinde masina ... profesor44 profesor44 Cum se procedeaza in cazul in care un vanzatorul vinde masina cu vicii ascunse? (vezi toată discuția)
Vânzare tern extravilan LucianNeatu LucianNeatu Sunt proprietar a doua titluri de proprietate împreuna cu moştenitorii persoanelor ce erau proprietari ca şi mine. Cum pot sa vând partea ce mi se cuvine ... (vezi toată discuția)