avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Viciu ascuns vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Viciu ascuns vanzare teren

Dupa o saptamana de la achizitionarea unei suprafete de teren, am angajat un cadastru autorizat pentru a delimita terenul conform schitei cadastrale existente, pentru a-l ingradi. Noua masuratoare a relevat ca terenul are o suprafata mai mica decat cea stipulata in shita cadastrala initiala, parte a contractului de vanzare cumparare. Aceasta documentatie cadastrala (schita cadastrala), cea in baza caruia s-a facut cumpararea, a fost facuta de un ing. cadastru autorizat (stampila semnatura), verificata si receptionata de functionari ai oficiului judetean de cadastru (semnatura si stampila), avizata de un consilier al aceluiași oficiu judetean de cadastru (semnatura si stampila) și autentificata notarial, deci un act considerat corect si valid in momentul vanzarii. In baza acestui act, exista si intabularea terenului, pe aceeasi suprafata (mai mare). Vanzatorul a fost de buna credinta, neavand stiinta de incorectitudinea, eroarea masuratorii certificate de aceasta documentatie cadastrala. Chiar el platind si cumparand acest teren, la randul sau, tot in baza acestei documentatii cadastrale. Prin urmare, eu-cumparatorul am platit o suprafata mai mare decat cea cumparata, avand in vedere masuratoarea ulterioara cumpararii. Intrebari: 1) Aceasta greseala in documentatia cadastrala, poate fi considerata un viciu ascuns? 2) Cine este raspunzator - vanzatorul de buna-credinta sau cadastrul? 3) Daca inainte de cumparare si pana in momentul predarii cumparatorul a putut sa-si dea seama ca ceva nu e in NEregula cu suprafata de teren, printr-o simpla masuratoare a 1-2 laturi a terenului, laturi care in mod real sunt cu cativa metri mai mici decat masuratorile din documentatia cadastrala initiala, gresita, valabila la momentul perfectarii contractului de vanzare cumparare si predarii terenului, care ar fi sugerat, indirect, ca e vorba si de o suprafata de teren mai mica - mai poate fi vorba (daca este cazul!) de un viciu ascuns? 4)Viciu ascuns se refera la o caracteristica cantitativa sau calitativa, ori a ambelor, unui bun? 5) Daca contractul de V-C are stipulat: a) ca cumparatorii sunt obligati de a verifica starea terenului in momentul predarii, pentru a descoperi viciile aparente si eventualele vicii ascunse, conform art. 1690 din Codul civil; b) cumparatorii declara ca au verificat starea terenului si ca NU au constatat ca acesta prezinta vicii aparente in momentul incheierii contractului de v-c , cumparatorii mai pot avea vreo pretentie de la vanzator, mai pot revendica drept viciu ascuns (daca e cazul!) chestiunea cu suprafata mai mica de teren cumparata?
Cel mai recent răspuns: PC15 , utilizator 20:07, 11 Iunie 2016
Corectura: 3) Daca inainte de cumparare si pana in momentul predarii, cumparatorul a putut sa-si dea seama ca ceva e in NEregula cu suprafata de teren, printr-o simpla masuratoare a 1-2 laturi ale terenului (cu o ruleta obisnuita, mai lungă, sau cu o sfoara), laturi care in mod real sunt cu cativa metri mai mici decat masuratorile din documentatia cadastrala initiala, gresita, valabila la momentul perfectarii contractului de vanzare cumparare si predarii terenului, care ar fi sugerat, indirect, ca e vorba si de o suprafata de teren mai mica - mai poate fi vorba (daca este cazul!) de un viciu ascuns?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2016
PC15, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare contarct vanzare cumparare marva marva In data de 27.07.2012 am cumparat o locuinta la tara. La momentul achizitionarii nu am stiut ca este o zona rau famata a localitatii. La nici o luna, deja nu ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza in cazul in care un vanzatorul vinde masina ... profesor44 profesor44 Cum se procedeaza in cazul in care un vanzatorul vinde masina cu vicii ascunse? (vezi toată discuția)
Auto second hand verificat în service înainte de achiziționare, probleme mari după doar 4 zile. cine e răspunzător, vânzătorul sau service-ul? csiszar13 csiszar13 Buna ziua, In data de 15.09.2017 am cumparat o masina second hand, acesta a fost verificata la un service autorizat skoda si acestia mi-au spus ca masina ... (vezi toată discuția)