avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu vrea să îmi facă contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu vrea să îmi facă contract de vânzare-cumpărare pe casă, dar notarul spune că sunt nevoit să fac dovada depunerii prețului în cont. Mi se pare absurd, ce e de făcut în acest caz?

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire si sper sa-mi puteti da o parere.
Tatal meu vrea sa imi faca contract de vanzare-cumparare pe casa (evaluata la aproximativ 70 000 de euro).
Problema este ca notarul mi-a spus faptul ca pentru a putea realiza contractul, eu sunt nevoit sa-i depun tatalui meu aceasta suma de 70k euro in contul lui personal iar mai apoi sa atasez o dovada cu extrasul de cont la dosar.
Mi se pare absurda aceasta chestie pe langa faptul ca nu am de unde sa dispun de acei bani.
Ce este de facut in acest caz?
Am sa trec si pe la alti notari pentru a vedea daca este adevarat dar pana atunci sper ca ma puteti ajuta cu o parere.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e deloc absurd.
Conform legii 70/2015, art 10" Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei."
Daca staruiti la incheierea unui contract de vanzare cumparare (ceea ce nu prea reflecta realitatea intre parinti si copii), trebuie sa faceti dovada achitarii pretului.
Altfel, vorbim despre un act simulat, in speta despre o donatie deghizata.
Bineinteles, puteti incheia un contract de donatie, mai ales daca in realitate nu ii achitati nici un ban tatalui.
Am inteles. Problema este ca mai am 1 frate ce ar putea ataca actul de donatie. Tatal vrea sa imi faca mie actele dar din cate am auzit doar contractul de vanzare-cumparare nu poate fi atacat in instanta de catre el.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci trebuie sa il incheiati "pe bune". Adica sa ii achitati pretul, cu dovada aferenta.
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)
Necesit consultanta act apartament Doru.I Doru.I Va salut, necesit consultanta dumneavoastra. Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani. Propietarii apartamentului sunt bunicii mei. Bunicul m-a contactat ca ... (vezi toată discuția)
Legea plati cash persoane fizice Adrian_Banica Adrian_Banica Buna ziua , suntem 2 proprietari , eu detin 37.5 cota parte , iar celalalt copropietar 62.5 cota parte dintr-o garsoniera. Am facut un precontract de vanzare ... (vezi toată discuția)