avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestare autorizatie de functionare.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestare autorizatie de functionare.

Buna ziua. Un vecin si-a facut un depozit de lemne la aprox 15m de casa mea si taie cu drujba si sparge lemne in aer liber, desi in Ord.M.S Nr 114/2014, cap 1, art5, scrie ca acest gen de activitati (care produc zgomot, fum) se amplaseaza in cladiri separate. Intentionez sa-l actionez in instanta pentru ca de un an incerc sa-l lamuresc ca ma deranjeaza, insa el sustine ca functioneza legal. In urma reclamatiei la primarie, raspunsul a fost ca activitatea depozitului, respecta normele legale. (cu referire la Ord. M.S precizat mai sus).
Ce trebuie facut in situatia asta? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2018
Marian V, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marian V , utilizator 11:14, 3 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti apela la prevederile Legii nr. 61/ 1991 republicata privind pastrarea linistii si ordinii publice in special art. 2 pct. 25-27.
Gasiti legea aici: www.avocatnet.ro/articol_361...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit legislatiei, unitățile cu capacitate mică de producție, comerciale și de prestări servicii, precum spălătorii auto, ateliere mecanice, tinichigerii, ateliere de tâmplărie etc., care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populație prin producerea de zgomot, vibrații, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează în clădiri separate, la distanță de minimum 15 m de ferestrele locuințelor.

In cazul in care zgomotul produs de atelierul de tamplarie ii deranjează pe locuitorii din imobilele apropiate Agentia pentru protectia mediului poate retrage autorizatia de functionare.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Astazi am fost, impreuna cu un vecin care este si el deranjat de activitatea acestui depozit de lemne de foc, si am depus cate o sesizare la Agentia pentru Protectia Mediului si la Directia de Sanatate Publica, in care am explicat fiecare deranjul provocat de zgomotele produse de acest depozit. Noi suntem vecinii cei mai apropiati de zona in care se desfasoara activitatea, cei care si-au dat acordul sunt mai la distanta, unul dintre ei sta in urmatoarea casa de la mine, normal ca acolo se aude mai incet, mare parte din zgomot fiind "preluat" de casa mea, dar si distanta fiind mai mare, acolo se aude mai incet. Trebuie sa dovedesc asta in instanta.
Am facut la Primarie o cerere, in data de 07.05. ac, prin care am cerut eliberarea unei copii dupa autorizatia de functionare. Pe data de 07.06 inca nu ajunsese, desi trecusera cele 30 de zile (termenul legal pentru raspuns din partea primariei), asa ca am fost iarasi la primarie sa intreb ce se intampla cu cererea mea. Mi s-a spus ca plicul cu raspunsul a plecat de la Primarie prin Posta si ca trebuie sa mai astept. Eu astept, dar se apropie vacanta judecatoreasca.
Am o intrebare la care nu am gasit raspuns: Acest tip de activitati deosebit de zgomotoase, care se desfasoara in aer liber, nu sunt cumva supuse altei reglementari, unde sunt precizate alte distante fata de vecini? 15 m imi pare prea putin. Adica nu putem compara o drujba in sarcina (care se aude clar si de la 1 km in sat) cu un compresor de la un atelier mecanic sau un carcer de la o spalatorie auto. (se aud de la maxim 100-150m intre case).
Multumesc inca o data pentru sprijinul acordat. O seara linistita va doresc.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Marian V, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru firme, masurarea zgomotului la locurile de munca se supune prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv aspectul legat de identificarea si evaluarea riscurilor profesionale la locul de munca. Gasiti informatii aici: www.avocatnet.ro/articol_434...
Pentru poluarea fonica datorata zgomotului produs in intr-o anumita zona/ mediu/ atmosfera sunt aplicabile prevederile OUG nr. 195/ 2005 privind protectia mediului.
La nivelul primariei trebuie sa existe harti de zgomot in care veti regasi inclusiv valori pentru respectiva firma. Firma are obligatia efectuarii de determinari de zgomot la locurile de munca si de a prezenta buletine de determinare noxa la cererea organelor de control.
Multumesc pentru raspuns.
La Primarie nu mai ma duc, ca m-am saturat sa fac drumuri degeaba, cererea mea pentru eliberarea unei copii dupa autorizatia de functionare, nu a venit nici la 50 de zile de la solicitare, termenul legal fiind 30 de zile. Vreau sa actionez in instanta acest depozit de lemne. Primaria o sa trimita la Judecatorie copia dupa autorizatia de functionare.
Este vorba despre un PFA, am facut o cerere la Registrul Cometrului pentru furnizare de informatii si rezulta ca are domeniul de activitate principal "Comert cu ridicata al materialului lemnos si materialelor de constructii", cod CAEN(2) 4673. Trebuie sa verific daca poate sa taie/sparga lemne de foc cu acel cod.

Vecinii care si-au dat acordul, trebuie sa fie propietari in acte? Intreb asta pentru ca unul dintre cei care si-au dat acordul, nu este propietar in acte (dar este mostenitor fara succesiune facuta).

LE: Am gasit Cod CAEN 4671 pentru lemne de foc (comert cu ridicata pentru combustibili solizi) si mai are nevoie de un cod 4799 pentru comert cu amanuntul in afara magazinelor, standurilor.
Cred ca e suficient pentru a deschide un proces (codul CAEN difera fata de activitatea desfasurata). Pana acum eram 2 vecini care eram hotarati sa terminam cu acest depozit de lemne, dar azi am vorbit cu inca un vecin al depozitului (propitar in acte) si este si el foarte indignat de zgomotul produs de acest depozit de lemne. La randul lui s-a certat si el de cateva ori cu propietarul depozitului, dar nu am stiut. Descarca lemne numai noaptea la 1-2-4 noaptea.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Marian V, utilizator

Alte discuții în legătură

Fum de la gratarul rotiseriei darian72 darian72 De cateva luni, in apropierea blocului in care locuiesc s-a deschis o rotiserie cu gratar pe lemne. Deja nu mai pot deschide fereastra pentru a aerisi pentru ... (vezi toată discuția)
Vecini-societate comerciala cu zgomot dan15082018 dan15082018 Locuim in casa particulara, langa noi intr-o cladire care nu este izolat fonic, au deschis o sala de antrenament, Intrebarea mea este, daca in cazul nostru ... (vezi toată discuția)
Legea linistii publice pentru restaurante cu autorizatie de functionare in imobile comune Gumini13Bob Gumini13Bob Buna ziua. Locuiesc intr-un imobil comun cu destinatia initala de locuinta. Proprietarul vecin a cumparat partea sa de imobil de la o familie si a ... (vezi toată discuția)