avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... executare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

executare

Am primit o somatie de la executor in cuprinsul careia mi se solicita sa ma conformez dispozitivului unei sentinte civile –de iesire din idiviziune din anul 2004- prin care mi s-au atribuit doua suprafete de teren.
Una din suprafete am vandut-o la cateva luni de la obtinerea ei prin amintita sentinta.
Cealalta suprafata de teren este extravilana si are in jur de 1000 m.p.
Dat fiind ca este o fasie de 4 metri nu am fost niciodata la acest lot, nu l-am folosit niciodata si nici nu am putut sa il vand.
In plus prin aceasta somatie mi se pune in vedere sa achit o suma de aproape 10.000 ron.
Intrebare-
1-De ce sunt obligata sa platesc eu cheltuieli de judecata pentru un teren de judecata pe care l-am vandut de 4 ani de zile?
2-Pot fi executata pentru o suprafata de teren care nici nu stiu unde este, cine o ocupa si pe care in fond nu m-am opus niciodata sa il foloseasca ei daca vor chiar daca este al meu?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:18, 2 Noiembrie 2009
1-In principiu pentru suprafata de teren pe care sustineti ca ati instrainat-o puteti invoca lipsa calitatii procesual pasive.
Plata cheltuielilor de judecată legate de executarea acestui teren nu poate fi stabilita in sarcina dvs. întrucât potrivit disp. art.371/7 C.p.c cheltuielile ocazionate de executare cad în sarcina debitorului urmărit. –iar pentru motivele déjà aratate dvs. nu aveti această calitate de debitor urmărit-.
2-In privinta celei de a doua suprafete de teren e mai putin important faptul ca dvs. nu ati fost acolo niciodata de vreme ce terenul este in proprietatea dvs. potrivit sentintei de iesire din indiviziune-.
In ce priveste executarea insa … parerea mea este ca nu poate porni decat in masura in care debitorul –adica dvs.- se opune executarii sau o impiedica in orice fel.
Somatia –mai ales cand este vorba despre obligatii de a face- porneste dupa ce in prealabil debitorul a fost pus in intarziere potrivit art.1079 c.civ.
Abia apoi executorul apeleaza –sau ar trebui- la somatia prev. de art.387 pentru a evita plata unor onorarii de executare cand debitorul ar fi de acord sa execute de buna voie. –cum este cazul dvs.-
Nici in aceasta situatie nu cred ca va pot fi puse in sarcina cheltuielile de executare atat vreme cat creditorii urmaritori nu fac dovada ca v-ati opus in vre-un fel la executare,
Eu zic, ca este prescrisa inceperea executarii silite...deoarece teoretic au trecut trei ani de la data ramanerii definitive si irevocabile (cred) a hotararii ce este pusa acum in executare.
Ar fi indicata o contestatie la executare...dar inca nu am inteles ce inseamna in dispozitivul hotararii :"sa ma conformez"...care este obligatia din cuprinsul sent.civ.?
Respectiv ce trebuia sa faceti, si n-ati facut?Sau invers, ce ati facut si nu trebuia sa faceti?:hm:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea executarii este "executata" de acelasi executor? catinf catinf Buna ziua, Am achitat debitul in calitate de tert dobanditor imobil, iar intre timp contestatia mea la executare s-a admis (in apel), desfiintand executarea ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara somatie decemax decemax Am pierdut un proces cu o persoana fizica si societatea a fost obligata la plata de cheltuielie de judecata de 5000 lei. Dupa 3 saptamani de la data hotararii ... (vezi toată discuția)
Se mai platesc cheltuielile de judecata ? muraruelena muraruelena vecinul a castigat un proces de uzucapiune impotriva Primariei, proces in care tatal meu a fost intervenient. Tatal meu a intervenit intrucat terenul era ... (vezi toată discuția)