avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua ,numele meu este Adriana.Parinti mei detin o casa si mama a murit de curand.Mai am o sora iar Tata doreste sa mi doneze mie parte lui fara .ca sora mea sa stie.Cum sa procedam corect?Nu ma inteleg cu sora mea si eu cu sotul meu am muncit singur La casa ea nu a contribuit cu nimic.Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
AdiEmaDeni, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc.Dar ce este mai bine sa mi doneze Tata sau sa mi vanda partea lui din casa?
Trebuie realizata dezbaterea succesorala dupa mama dumneavoastra.

Succesori sunteti dumneavoastra , sora si tatal dumneavoastra.

Dezbaterea succesorala se realizeaza prin buna invoiala, in fata notarului public, fiind citati toti succesorii.

In cazul in care survin divergente, dezbaterea succesorala, respectiv imparteala se transeaza in fata instantei de judecata.

Asadar, in oricare dintre cele doua ipoteze sus amintite, sora dumneavoastra va avea cunostinta de procedurile demarate.

Din bunurile comune ale sotilor in masa partajabila va fi curpinsa cota de 1/ 2.

Sotul supravietuitor are o cota de 1/ 4 din 1/ 2 anume 1/ 8.

Descendentii au o cota de 3./4 din 1/ 2 anume 3/ 8.

(fiecare are o cota succesorala de 3/ 16 din dreptul de proprietate ).

Odata ce sunt individualizate cotele -parti din dreptul de proprietate, acestea pot fi transmise catre terte persoane, cu titlu gratuit, sau cu titlu oneros, fara a fi necesara sistarea starii de indiviziune prin imparteala, precum si fara a aduce la cunostinta comostenitorilor actele perfectate.

Donatiile si actele de vanzare -cumparare ce reprezinta donatii mascate pot fi supuse reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari, daca le este lezata rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

16 % cota mostenire Mostenitor1q Mostenitor1q Buna ziua Pana acum un an jumatate din apartamentul bunicii mele(legal mama mea prin infiere)era pe numele meu. Jumatate din apartament pe numele meu ca si ... (vezi toată discuția)
Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Ieșirea din indiviziune milica101110 milica101110 Bună ziua! Tatăl meu a făcut cu fratele lui succesiune după mama lor decedată.Intre timp fratele a decedat și au rămas moștenirea lui soției și celor ... (vezi toată discuția)