Buna ziua ,numele meu este Adriana.Parinti mei detin o casa si mama a murit de curand.Mai am o sora iar Tata doreste sa mi doneze mie parte lui fara .ca sora mea sa stie.Cum sa procedam corect?Nu ma inteleg cu sora mea si eu cu sotul meu am muncit singur La casa ea nu a contribuit cu nimic.Va multumesc anticipat
Trebuie realizata dezbaterea succesorala dupa mama dumneavoastra.
Succesori sunteti dumneavoastra , sora si tatal dumneavoastra.
Dezbaterea succesorala se realizeaza prin buna invoiala, in fata notarului public, fiind citati toti succesorii.
In cazul in care survin divergente, dezbaterea succesorala, respectiv imparteala se transeaza in fata instantei de judecata.
Asadar, in oricare dintre cele doua ipoteze sus amintite, sora dumneavoastra va avea cunostinta de procedurile demarate.
Din bunurile comune ale sotilor in masa partajabila va fi curpinsa cota de 1/ 2.
Sotul supravietuitor are o cota de 1/ 4 din 1/ 2 anume 1/ 8.
Descendentii au o cota de 3./4 din 1/ 2 anume 3/ 8.
(fiecare are o cota succesorala de 3/ 16 din dreptul de proprietate ).
Odata ce sunt individualizate cotele -parti din dreptul de proprietate, acestea pot fi transmise catre terte persoane, cu titlu gratuit, sau cu titlu oneros, fara a fi necesara sistarea starii de indiviziune prin imparteala, precum si fara a aduce la cunostinta comostenitorilor actele perfectate.
Donatiile si actele de vanzare -cumparare ce reprezinta donatii mascate pot fi supuse reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari, daca le este lezata rezerva succesorala.