avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz la serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz la serviciu

Buna seara!
Sunt angajata al unei institutii de stat. Un spital.
Sunt angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata, pe o sectie.
Managerul spitalului, Medicul coordonator si Asistentul medical coordonator, m-au obligat verbal (am probe), sa merg sa lucrez pe o alta sectie, pe o perioada mai mare de un an. Desi am instiintat conducerea spitalului cu o cerere cu nr., de inregistrare si am spus de nenumarate ori ca nu este normal si nici legal sa lucrez pe doua sectii simultan (aceste sectii sunt la acelasi etaj), fara a avea acte aditionale la Contractul de Munca., mi s-a spus ca asa trebuie si daca nu imi convine sa-mi dau demisia.
Vreau sa stiu daca ii pot face plangere penala d-nului Manager, d-nului Doctor coordonator si d-nei Asistent Medical coordonator, pentru infractiunea de Abuz in serviciu?
Va multumesc !
Ar trebui sa vorbiți in prealabil la sindicat. Însă nu ati precizat dacă va obliga sa lucrați peste program. Dacă da, orele suplimentare nu va sunt plătite?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 297 din Legea nr. 286/2009 - Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, abuzul în serviciu reprezintă „fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”.

Dacă apreciați că faptele descrise de dumneavoastră se circumscriu conceptului legal de abuz în serviciu, da, puteți face plângere.

O altă cale pe care v-o recomand spre analiză este aceea de a vă adresa în scris Inspectoratului Teritorial de Munca al municipiului București.
Mult succes!

Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Beatrice Caragate, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita ... Laruraa1 Laruraa1 Care lege incalca un functionar public care nu vrea sa emita un buletin si ce pedeapsa il asteapta? (vezi toată discuția)
Abuzul in serviciu elenamarta elenamarta Am văzut pe calalele tv, că există persoane invinuite de abuz în serviciu. Întrebări: 1. În ce articol din CP se încadrează această ... (vezi toată discuția)
Poltistul poate fi acuzat de abuz in serviciu? GeorgeQ GeorgeQ Pot fi acuzati politistii de abuz in serviciu, daca in exercitarea atributiilor de serviciu nu indeplinesc un act sau il îndeplinesc in mod defectuos? (vezi toată discuția)